Američtí imigrační úředníci zadrželi syna boxera Muhammada Aliho

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ptali se ho: "Jste muslim?"

Čtyřiačtyřicetiletý syn legendárního boxera Muhammada Aliho byl při návratu z Jamajky do USA zadržen na letišti a byl vyslýchán.

"Odkud máte to jméno? Jste muslim?" ptali se imigrační úředníci Muhammada Aliho Juniora, který se narodil ve Filadelfii a je americký občan. Vyslýchali ho dvě hodiny. Zadržena byla i jeho matka, která však u sebe měla naštěstí fotografii, na níž je s legendárním boxerem. Syn neměl u sebe nic, co by ho s ním spojovalo.

Rodina Muhammada Aliho byla takto nyní zadržena na letišti poprvé, navzdory svým častým cestám do zahraničí. "Představte si, že přijedete na letiště a tam se vás ptají na vaše náboženství," řekl právník Muhammada Aliho tisku. "Je to klasické rasové profilování."

Jde o jeden z celé řady incidentů s americkými imigračními úředníky z poslední doby. Bývalý norský ministerský předseda byl nedávno držen na americkém letišti téměř hodinu a vyslýchán o své návštěvě Íránu před třemi lety, kde vystoupil na lidskoprávní konferenci.

Agresivně byla vyslýchána na letišti v Los Angeles bestsellerová australská autorka Mem Fox, která se zařekla, že už do USA nikdy nepojede.

Minulý týden vyloučili z přepravy do USA v Rejkjavíku Američané britského učitele matematiky, který doprovázel středoškoláky ze školy ve Walesu na školní výlet do New Yorku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6877

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017