Tisíce lidí se v Moskvě zúčastnily pochodu na památku zavražděného Němcova

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Tisíce Rusů pochodovaly v neděli Moskvou s hesly jako "Rusko bude svobodné!" a "Putin je válka!", aby připomněly druhé výročí vraždy opozičního lídry Borise Němcova nedaleko Kremlu.


Bývalý vicepremiér Němcov byl ostrým kritikem prezidenta Vladimira Putina. Jeho smrt 27. února 2015, která byla zřejmě nájemnou vraždou, vyvolala vlnu hněvu a strachu v oslabené ruské opozici.

Protest u příležitosti Němcovovy smrti byl největší opoziční akcí od podobného pochodu v roce 2016. Organizátoři stanovili počet účastníků na více jak 15 000. Policie, která je známa podhodnocováním velikosti shromáždění, hovoří o zhruba 5 000 lidech.

"Je velmi důležité, že po dvou letech lidé dál chodí a ukazují svou solidaritu s myšlenkami, za něž Boris Němcov bojoval a položil život," říká opoziční aktivista Ilja Jašin, který byl Němcovovým přítelem a kolegou.

Demonstranti nesli ruské vlajky, prapory opozičních stran a plakáty s citáty Borise Němcova, včetně "Pokud je Putin, není Ruska" a "Naší poslední šancí je ulice". Někteří nesli ruské vlajky namalované na prostřílených kartonech.

Ruská opozice je v posledních letech rozdělena tlakem z Kremlu, útěky vedoucích aktivistů do zahraničí a politickými rozepřemi.

Podobné demonstrace proběhly v dalších městech, včetně Petrohradu a Němcovova domovského Nižného Novgorodu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8120

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2017