Američané nevpustili do země Iráčana, který pro ně deset let pracuje

28. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

První dva uprchlíci, jimž Trump zakázal vstup do USA, jsou Iráčané, kteří pomáhali americkým vojákům během irácké války přežít

Exekutivní příkaz Donalda Trumpa, aby byly uzavřeny americké hranice pro uprchlíky, byl okamžitě realizován od pátku večer. Uprchlíci v letadlech směřujících do USA byli po příletu na americká letiště zadrženi.

Právníci zastupující dva Iráčany, zadržené na Kennedyho letišti, podali v sobotu ráno u newyorského soudu žalobu požadující, aby jejich klienti byli propuštěni. Žaloba má generickou platnost a požaduje, aby byli propuštěni všechni uprchlíci a migranti od pátku nezákonně zadržení na amerických letištích a v přístavech. Žaloby proti Trumpovu exekučnímu příkazu podaly prominentní americké organizace jako American Civil Liberties Union, International Refugee Assistance Project, the National Immigration Law Center, Yale Law School a právní firma Kilpatrick Townsend & Stockton.

Právníci uvedli, že jeden z Iráčanů, zadržených na Kennedyho letišti, Hameed Khalid Darwees, pracoval v Iráku pro americkou vládu po dobu deseti let. Druhý Iráčan, Haier Sameer Abdulkhaleq Alshawi, přicestoval do USA za svou manželkou, která pracuje u americké firmy a za svým malým synem.

Právníkům nebylo umožněno se svými klienty na letišti promluvit a na dotaz, koho mají v této věci kontaktovat, jim imigrační úředník řekl: "Pana prezidenta."

Jde o lidi, kteří mají platná víza a legitimní nárok na azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5669

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2017