V Americe se šíří protesty proti Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí

30. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

- Šéfové technologických firem se ostře vyslovili proti Trumpovu zákazu imigrace. Sergej Brin, který přišel do USA z Ruska, spoluzakladatel firmy Google, vystoupil v San Francisku a zdůraznil: "Jsem imigrant!" Technologické firmy dávají peníze Americké unii pro lidská práva, která podala na Trumpa žaloby. Taxíkářská firma Lyft oznámila, že Americké unii pro lidská práva přispěje částkou milion dolarů.

Předáci křesťanských organizací v USA odmítli Trumpovo rozhodnutí dávat přednost jen křesťanským uprchlíkům:

- Poslanci amerického Kongresu naléhají na letišti ve Virginii, aby byli zadržovaní cestující propuštěni. "Máme tady ústavní krizi. Čtyři poslanci Kongresu požádali imigrační službu, aby realizovala ustanovení federálního soudního příkazu a byli posláni pryč."

- Právníci varují, že americká imigrační služba ignorovala verdikt brooklynského federálního soudu, který pozastavil Trumpův exekutivní příkaz, a dále občany během dne z USA deportovala.

Kongresman Connelly požaduje přístup k zadržovaným osobám:

- Edward Snowden: "Vládě, která odmítá respektovat příkazy vlastních soudů, se říká režim":

- Armádní kapitán Matt Zeller, jehož organizace přemisťuje tlumočníky a další pomocníky amerických jednotek v Iráku a v Afghánistánu, dostal 500 zpráv od Afghánců a Iráčanů, kteří uvízli v zahraničí, pronásleduje je Taliban a Islámský stát a teď jim byl znemožněn přístup do USA.

- Trump zaútočil na Twitteru na kongresmany McCaina a Grahama: "Jsou uboze slabí ohledně imigrace". Trump také vydal prohlášení, že nezavedl "zákaz pro muslimy".

- Britští občané budou vyčleněni ze zákazu cestování do USA. Britské ministerstvo zahraničí zjistilo, že 1. Zákaz se má týkat pouze lidí cestujících přímo ze zmíněných sedmi zemí, pokud občané těchto zemí cestují odjinud, zákaz se jich prý nemá týkat. Cestující, kteří mají dvojí občanství a cestují z jiné než ze sedmi jmenovaných zemí nemají být podřízeni zákazu vstupu do USA.

- Po celých Spojených státech se konaly desítky demonstrací, jichž se účastnilo mnoho tisíc občanů. Jedna z mnoha, Boston:

U Bílého domu ve Washingtonu:

0
Vytisknout
4947

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017