"Trumpland" je země, v níž na faktech nezáleží

11. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Je pravděpodobné, že forenzní investigace Trumpových lží nejkvalitnějšími americkými médii vedla k posílení jeho podpory, protože potvrdila jeho argumentaci, že ho média neférově "pronásledují".

Postupně přecházíme do éry "postpravdivosti", a se zvolením Donalda Trumpa jsme poprvé skočili z útesu. Do Bílého domu se poprvé dostal člověk, který ignoruje fakta a důkazy, a to proto, že polovině Spojených států je to jedno. Získal jejich podporu apelem na jejich emoce tím, že jim sděloval nesmyslné mlžení a schvaloval jejich pocity křivdy.

Ve společnosti je nyní obrovsky populární nevěcné, emocionální potvrzení vlastních názorů. Občané si stále častěji nyní chtějí vybírat vlastní fakta a číst jen názory, s nimiž souhlasí. To podporují algoritmy na sociálních sítích, které jejich uživatelům posílají jen názory, s nimiž uživatelé souhlasí.

Kulturně jsme na šikmé ploše. Pokud nikdo nechce číst nic jiného než materiál, který potvrzuje jejich vlastní už existující zaujatost, pak zřejmě odumře novinářská práce prováděná ve veřejném zájmu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6842

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2016