Pohled z Walesu: Město zcela závisející na dotacích z EU hlasovalo pro brexit

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Pocit nespravedlnosti ve velšském městě Ebbw Vale, bez imigrantů a s obrovským množstvím investic z EU, je silnější než fakta

"Co kdy udělala Evropská unie pro nás?" ptá se mě jednadvacetiletý Zak Kelly a stojí vedle zbrusu nového komplexu budov a infrastruktury. 62 procent obyvatel v tomto velšském městě, Ebbw Vale hlasovalo pro brexit.

Do Ebbw Vale dojedete po zbrusu nové dálnici, financované EU. Hned u ní stojí nová polytechnika, architektonický skvost ze skla a oceli, hned těsně vedle nové sportovní středisko, o několik stovek metrů dál nová železniční stanice.

Ebbw Vale je město bývalých oceláren, které byly zlikvidovány v roce 2002. Nyní je na jejich místě vzorný regenerační projekt v hodnotě 350 milionů liber, který financuje Rozvojový fond EU. Jeho součástí je i Coleg Gwent, škola, v níž Evropský sociální fond financuje 29 000 velšských učňovských míst pro mladé lidi, aby získali pracovní kvalifikaci. Evropská unie také financovala částkou 30 milionů liber novou železniční trať a částkou 80 milionů liber novou dálnici. Centrum města právě obdrželo 12,2 milionů liber z EU pro různé typy modernizace.

"Vždyť ale posíláme do EU víc peněz, než odtamtud dostáváme," argumentuje Zak Kelly.

40 procent obyvatel města je nezaměstnaných. 62 procent hlasovalo pro odchod z Evropské unie. Protože se jim nelíbí imigrace do Británie. V městě Ebbw Vale žádní imigranti nejsou.

Wales není jen příjemcem grantů z Evropské unie, kapitálové financování z EU je tu klíčovým faktorem pro přilákání firem. Všude po celém městě jsou nápisy, upozorňující, co všechno tu financovala EU. Na místním internetovém serveru je upozornění, že Wales je prioritní investiční kategorie pro EU a že firmy zde mají nárok na nejvyšší dotační pomoc v celé Británii.

Nahradí všechny tyto investice londýnská vláda?

"Je to, jaké to je," říká Kelly. "Uvidíme, že..."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7458

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016