Nicola Sturgeon: Skotský parlament zablokuje odchod Británie z EU

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Skotský parlament a skotská premiérka zablokují odchod Británie z EU, dokud nebude zajištěno pokračující členství Skotska v Evropské unii, zdůraznila v neděli dopoledne v britské televizi Nicola Sturgeonová. Poukázala na to, že naprosto není její vina, že se Anglie čtvrtečním referendem dostala do katastrofické situace. Podtrhla, že její povinností jako premiérky Skotska je za každou cenu hájit zájmy Skotska a nedopustit, aby bylo katastrofálním rozhodnutím Angličanů poškozeno.

V neděli dopoledne v pořadu televize BBC Sunday Politics Scotland uvedla Sturgeonová na otázku, co udělá v nynější situaci skotský parlament, toto:

"Z logické perspektivy si nedovedu představit, že by skotský parlament nebyl požádán o legislativní souhlas se zákonem, který by vyčlenil Spojené království z Velké Británie. Předpokládám, že britská vláda k tomu zaujme velmi odlišné stanovisko a uvidíme, kam nás debata zavede."

Na otázku moderátora Gordona Brewera zda Sturgeonová požádá skotský parlament, aby legislativní souhlas se zákonem umožňujícím odchod Británie z EU odmítl, odpověděla skotská premiérka:

"Samozřejmě."

Dodala: "Pokud by to skotský parlament posuzoval na základě toho, co je správné pro Skotsko, pak samozřejmě ta možnost říci, podívejte se, my nebudeme hlasovat pro něco, co je proti zájmům Skotska, samozřejmě, to musí být na stole."

Sturgeonová také uvedla v neděli v britské televizi, že příští týden ona a její skotští kolegové zahájí rozhovory s bruselskými činiteli o setrvání Skotska v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Anglický ústavní odborník vysvětlil v poledne v rozhlase BBC, že skotský parlament nemá nad brexitem veto, avšak má důležité právo poskytnout či neposkytnout k němu legislativní souhlas. Pokud skotský parlament legislativní souhlas k brexitu neposkytne, londýnská Dolní sněmovna má právo jeho nesouhlas ignorovat. To by ale mělo závažný politický dopad a vedlo by to zřejmě urychleně k vyhlášení skotské nezávislosti.

0
Vytisknout
6752

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016