Česko Tesco, Czechia Nokia

15. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo zahraničí přišlo s nápadem změnit na mezinárodním poli značku, kterou propaguje. Namísto "Czech Republic" to má napříště být "Czechia". Znamená to pokus demonstrovat úroveň problémů, na něž Černínský palác ještě stačí?


Pokud jde o neústavní mustrování Hradu, zde se přece Zaorálkův resort nedokáže ničemu postavit na odpor, jak naposled ukázala návštěva čínského prezidenta. Namísto toho tedy ministerstvo řeší problémy, které si samo vymýšlí.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která do propagace značky právě rušené nedávno investovala miliardu, hodlá pro svůj resort dostat peníze zpět ZDE. Kromě toho proti náhradní aktivitě ministerstva zahraničí protestují moravisté, kterým nepotřebná a nic neřešící změna umožňuje znova upozornit na jejich agendu ZDE.

Stará zásada říká, že věci, které fungují vcelku uspokojivě, nemáme měnit bez dobrého důvodu - pokud například neexistuje slušná naděje, že změna povede k výraznému zlepšení. Tato zásada je sice v rozporu s ideologickým pokrokářstvím a podkopávají ji takové věci, jako demence z blahobytu ZDE vedoucí k neodůvodněnému očekávání, že se vše bude automaticky stále zlepšovat, nicméně nic z uvedeného nepředstavuje důvod na toto poučení zapomínat. Co bylo na názvu "Česká republika/Czech Republic" vlastně špatně? A bude "Czechia" ještě vůbec republikou? 

Před šestnácti lety vyšla kniha Naomi Kleinové Bez loga ZDE kritizující redukci fungování světa na korporátní management a branding. Na údajně levicovém ministerstvu zahraničí jistě Kleinovou četli a vědí, o čem je řeč. Na čas to sice může vypadat, jako že je obraz mocnější než skutečnost, jenže realita se obrazu nakonec vždy vymkne a neladí.

"Czechia" znamená vynikající způsob, jak mnoha lidem v zahraničí, kteří si po létech konečně zvykli, že uprostřed Evropy už neleží Československo, opět zmást koncept a posílit tendenci plést si zbytkový státeček s Čečenskem ("Chechnya"). A to může být v době rostoucího mezinárodního napětí mnohem větším problémem, než vyhozená miliarda Karly Šlechtové nebo vzkříšení moravistů.

0
Vytisknout
10001

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2016