Zaorálek dokazuje, jak daleko stojí česká politika mimo zákon

15. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ministr zahraničí Zaorálek se pokusil poděsit české občanstvo výroky, že údajně Rusko pomáhá uprchlíkům při cestě do Evropy. Pokud by tomu tak skutečně bylo, bylo by to chvályhodné, protože státy mají povinnost umožnit lidem prchajícím před válkou, vražděním a pronásledováním, aby zažádali na jejich území o azyl. (Jiná věc je, že Rusko to většinou  neumožňuje a také porušuje mezinárodní právo.) 

Je neuvěřitelné, jak podléhají čeští politikové alarmistickým náladám v české společnosti namísto toho, aby občanům věcně vysvětlili, jak se situace skutečně má. Příchod uprchlíků do Evropy je totiž příležitost, ne hrozba.

Je pozoruhodné, že si Zaorálek nedokáže vzít poučení z propadu strany Smer Roberta Fica na Slovensku. Ten taky tak dlouho strašil neexistujícími uprchlíky, až voliči hlasovali nikoliv pro něho, ale pro extremistické ultrapravicové strany.

Zaorálkovy snahy dělat z uprchlíků strašáky pro české, už tak nesmyslně vyděšené obyvatelstvo, dokazují, jak daleko od mezinárodního práva stojí nyní politika České republiky a zřejmě i Evropské unie.

EU na svých setkáních v Bruselu obsesivně usiluje o to zabránit uprchlíkům v přístupu do Evropy, namísto toho, aby splnila svou povinnost podle mezinárodního práva a umožnila uprchlíkům férové zhodnocení jejich individuálních žádostí o azyl a vytvořila pro ně bezpečnou cestu do Evropy, kde mají nejen členské země Evropské unie povinnost si je rozdělit.

0
Vytisknout
8164

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016