Uprchlíci dále přicházejí, navzdory mrazivému počasí, Tusk varuje, že se rozloží Schengen

20. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropa už má jen dva měsíce na vyřešení migrační krize, anebo se rozpadne schengenská zóna volného pohybu, což bude mít záporné hospodářské důsledky. To je vážným varováním od prezidenta Evropské komise Donalda Tuska, který je frustrován trvalou neschopností Evropy jakkoliv jednat.

Navzdory mrazu nepoklesl počet lidí, kteří se snaží dostat se na evropský kontinent, jak informuje naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum:

Jestliže je zima teď, o kolik horší to bude za několik dní. Teplota na hranici mezi Makedonií a Srbskem má poklesnout na -20 stupňů Celsia. Cesta už je teď nebezpečně zledovatělá. Brzo tu bude hluboký sníh.

Nejobtížnější je to pro děti. Humanitární organizace konstatují, že už zaznamenaly případy omrzlin a podchlazení. Přesto však srbskou hranici přeekračuje 1000 lidí denně a většina z nich směřuje do Německa.

Organizace dobrovolníků poskytují po cestě občas jídlo. Evropské vlády však hrozí, že uzavřou hranice. V úterý odmítli ministři ze střední Evropy strategii Evropské unie, podle níž by měly všechny země, včetně nich, přijmout uprchlické kvóty.

V Evropském parlamentu kostatovali, že to by znamenalo likvidaci Schengenu, volného cestování v rámci EU.

Donald Tusk: "Už nemáme víc času než dva měsíce, během nichž musíme situaci zvládnout. Březnová Rada Evropy bude poslední příležitostí ke zjištění, zda naše strategie funguje. Pokud tomu tak nebude, budeme čelit vážným důsledkům, jako je rozklad Schengenu."

Reportérka: V Norsku deportují uprchlíky zpět do Ruska. Měsíce, kdy byli uprchlíci vítáni, skončily.

Přesto však se čluny stále ještě přeplavují přes Egejské moře do Řecka. Lékaři bez hranic a Greenpeace zachránily letos dva. Mnozí cestující byli z Afghánistánu, mnoho z nich byly děti.

V pondělí Turecko oznámilo, že uprchlíci nyní dostanou pracovní povolení. Možná to přesvědčí některé z těchto lidí, aby se přestali pokoušet o tuto nebezpečnou cestu. Jejíž nebezpečnost se stále zhoršuje.

0
Vytisknout
6512

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2016