Ještě jednou stručně o terorismu a o uprchlících

30. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zásadní je tato věc: Podle platných Ženevských úmluv mají státy povinnost poskytnout ochranu a útočiště lidem, prchajícím před válkou, vražděním a pronásledováním. Tito lidé mají plné právo být vpuštěni na území jiných zemí, včetně zemí Evropské unie, i bez platných dokumentů a mají legální právo, aby byla jejich žádost o azyl spravedlivě a efektivně posouzena. Lidé nemohou být vylučování z azylového procesu na základě etnické či náboženské diskriminace.

Všichni odborníci na uprchlickou problematiku upozorňují už dávno, že Evropa měla reagovat na vznik uprchlické krize vytvořením efektivních struktur jak vlnu uprchlíků zpracovávat a řešit. Tím, že to neudělala, si do určité míry vytvořila bezpečnostní problém a vyvolala nesmírné utrpení u prchajících lidí. Přímo je odpovědná za více než 4000 mrtvých, kteří zahynuli při pokusu o přeplavbu do Evropy.

Znovu opakuji, že státy mají právní povinnost uprchlíkům pomoci. Je tedy úplně jedno, co si kdy myslí, zda někdo příchod uprchlíků podporuje a jiný je zase odmítá. Na soukromých postojích to nezáleží. povinnost přijímat uprchlíky je zákon.

Je samozřejmě možné, že některé - nebo všechny - evropské země odmítnout Ženevské úmluvy dodržovat, anebo se je pokusí zrušit. Pro Evropu by to bylo katastrofou, protože by ji to celosvětově zdiskreditovalo. Evropa by přišla o to jediné, čím se její kultura dosud odlišuje od diktatur v různých částech světa - totiž o principy liberalismu, osvícenství a lidských práv.

Význam Evropy upadá a jediné, čím se dosud odlišovala od rychle se ekonomicky rozvíjejících a dynamicky rostoucích jiných částí světa (Čína, Indonésie, Indie) bylo to, že k ní lidé mohli vzhlížet jako k demokratickému ideálu osvícenství a lidskosti. Pokud by se těchto principů vzdala a přijala by principy rasismu a odmítání lidí z jíných částí světa, bude to dlouhodobě její konec.

Evropa totiž dnes nemá nic jiného než své osvícenské a lidskoprávní dědictví.

Mimochodem, představte si, že by v roce 1956 po zmasakrování maďarské revoluce či v roce  1968  po sovětské invazi do Československa začala západní Evropa  bránit příchodu statisíců uprchlíků a vracet je do komunistického bloku jen proto, že by mezi nimi mohli být komunističtí špioni a teroristi.

Zjevně se něco od té doby změnilo, že jsou dnes v Evropě lidé, kteří "myslí jinak". A kdo bude namítat, že "šlo o něco úplně jiného", že "středoevropští uprchlíci byli vzdělaní", mýlí se. Západoevropané měli a mají vůči "Východoevropanům" stejné předsudky, jaké mají "Východoevropané" vůči uprchlíkům z Blízkého východu. Dnes větší, protože zatímco mají Západoevropané dlouholeté zkušenosti s pokojným soužitím s muslimy, "Východoevropany" stále často považují za necivilizované podvodníky a rasisty.

0
Vytisknout
7491

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015