Efekt Miloše Zemana/Donalda Trumpa a jak se šíří do společnosti

11. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kreslený komentář z deníku Times: "Extremistické názory, podivné vlasy, posedlý zbraněmi, chtivý moci, středověký názor na ženy, a to jsem ještě ani nezačal o muslimech!" - Hledejte rozdíl mezi Trumpem a Zemanem. Snad jen ty vlasy...

Kdyby mluvil Miloš Zeman anglicky a Česká republika byla Spojenými státy, vyvolávaly by jeho výroky mezinárodně ještě větší zuřivost a hněv než výroky amerického republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Zajímavé totiž je, že Zeman i Trump používají přesně stejných metod, jenže Zemanovy výroky jsou ještě daleko trapnější než výroky Trumpovy. Oba, Zeman i Trump, pronášejí rasistické, nelidské a nespravedlivé nesmysly, jimiž záměrně vyvolávají iracionální strach u omezenějších členů své společnosti, ve snaze posílit svou volební popularitu. Jak Zeman, tak Trump jsou populární, protože se odváží říci a dělat jakoukoliv nepravdivou, bigotní či iracionální blbost. Oni méně informovaní občané ve společnosti to mají tendenci interpretovat jako odvahu. Zeman i Trump šokují, protože jsou prý "odvážní a nezávislí", protože "mají odvahu" důrazně tvrdit, že 2 + 2 = 5, a když jejich hlouposti někdo vyvrátí, oba opakují "I don't care" - "Mně je to jedno" a říkají drze tytéž nesmysly znovu a znovu. Human Rights Watch v Bruselu opakovaně žádala Miloše Zemana, aby uvedl zdroj svého tvrzení, že 90 procent uprchlíků jsou podle něho "ekonomičtí migranti". Po jediné odpovědi od mluvčího Ovčáčka, že "to říkal Chovanec", a po reakci z Human Rights Watch v Bruselu, že to přece není seriozní zdroj, se prezidentská kancelář odmlčela - jenže Zeman tytéž blbosti opakovaně tvrdí dál. Stejně jako Donalda Trumpa, někteří lidé ho za to milují, že šíří nesmysly, a některá média to ještě podporují.

Je to zajímavý a velmi nebezpečný fenomén. Věnoval mu redakční komentář deník New York Times. Všechno, co napsal, platí doslova i pro Českou republiku. Jméno Trump si v něm nahraďte slovem Zeman (JČ):

"Ale ano, vyjádřete politování nad Donaldem Trumpem. Vyjádřete pohrdání nad tím, co říká. Odmítněte jeho výzvy k nenávisti a k vylučování lidí. Avšak nečiňte tu chybu, že byste s ním zacházeli jako s osamoceným jevem, individuálním všeobecně známým narcistou, který nějak, úplně jako jednotlivec, přivedl svou stranu a svou politiku na hranu fašismu.

Trump je čelným republikánským kandidátem na prezidenta. Už jím je dlouhé měsíce. To, co říká, je šokující, a to záměrně, ale ty věci nevznikly a nerozkvetly v izolaci.

Trumpovi republikánští soupeři, kteří se nyní rychle všichni distancují od Trumpova nejnovějšího šokujícího návrhu - postavit kolem celé země zeď založenou na náboženské víře - šířili svou vlastní nacionalistickou politiku už měsíce nebo dokonce roky. V reakci na dopad Trumpových výroků na veřejnosti přitvrdili své kandidátské projevy a návrhy, jak reagovat na imigraci.

Straničtí činitelé po celých Spojených státech se rychle naladili na politiku strachu a vypracovali si své vlastní verze Trumpova přístupu. V 31 amerických státech jejich guvernéři - většinou, avšak ne výlučně republikáni - vytvořili vzájemné spojenectví nevědomosti a vyhlásili, že nepřijmou uprchlíky, utíkající před Islámským státem.

Americké organizace hájící občanská práva brání uprchlíky před otevřenou diskriminací. To, že je vůbec nutné chránit oběti, prchající před islamistickým extremismem, před tím, aby byly po útěku znovu pronásledovány, je celonárodní hanba.

To je ta síla, jíž se živí Trump a která ho žene kupředu. Je větší než on a je to jed. Došlo k obrovské škodě naší zemi, její pověsti v zahraničí a způsobil to muž, kterého lidi považují za mluvčího Ameriky, který likviduje její postoj tolerance a vstřícnosti a dělají to i ostatní politikové, kteří soutěží o jeho voličské hlasy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7348

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015