Rusko vydává kurdské cisterny za vozidla "islámského státu"

4. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Iráčtí Kurdové se přihlásili k vlastnictví cisteren, které ruské ministerstvo obrany označilo za vozidla IS. Snímky publikované Ruskem zachycovaly cisterny náležející kurdské autonomii a neměly k IS žádný vztah.


Informaci zveřejnil předseda energetické komise parlamentu kurdské autonomie v Iráku Šerko Džavdat.

"Naše ministerstvo přírodních zdrojů již dříve zveřejnilo, že stovky ropných cisteren dopravují ropu z kurdské autonomie do Turecka. Ruská tvrzení jsou založena na nespolehlivých zdrojích. Kategoricky odmítáme ruská obvinění," prohlásil Džavdat.

Po vyostření vztahů mezi Moskvou a Ankarou v důsledku sestřelení ruského letounu 24. listopadu dochází ke vzájemnému obviňování obou stran z obchodních kontaktů s IS. (Ty s největší pravděpodobností udržují obě strany, ovšem v Sýrii, nikoliv v Iráku - KD.)

Vladimir Putin na klimatickém summitu v Paříži 30. listopadu prohlásil, že sestřelení ruského letounu mohlo být zapříčiněno snahou zajistit bezpečnou přepravu ropy z území IS do Turecka. V reakci na to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že je připraven rezignovat, pokud budou obvinění dokázána.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo informaci o "nevývratných důkazech" spolupráce Turecka na obchodování s ropou IS. To doprovázely fotografie skupiny cisteren. Podle ruských úřadů je ropa do Turecka přepravována třemi hlavními cestami: západní, severní a východní.

Erdogan to označil za pomluvy a zopakoval, že je připraven opustit svou pozici, pokud by obvinění bylo prokázáno.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8691

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2015