Selhává poslední antibiotikum

27. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


Koncem minulého týdne, který měl být věnován zvyšování povědomí o rezistenci vůči antibiotikům, přišla z Číny alarmující zpráva, uvedla v blogu na National Geografic Maryn McKenna.


Ve čtvrtek výzkumníci z několika čínských, britských a amerických univerzit oznámili v časopise Lancet Infectious Diseases, že identifikovali novou formu rezistence vůči poslednímu přípravku colistinu. A ta je přítomná jak u jatečních zvířat, tak u lidí. Pravděpodobně tato rezistence pochází z využití zmíněného antibiotika v zemědělství, může být snadno předávána mezi baktériemi navzájem a možná se již šíří.

Colistin je starý přípravek poprvé použitý v roce 1959. Dlouho se používal velmi málo, protože může mít toxické účinky na ledviny. A právěproto, že nebyl příliš používán, nevyvinuly baktérie velkou rezistenci a zůstal účinný.

Toto opomenutí se před pár lety ukázalo jako velmi šťastné, když se po světě začalo šířit několik různých rezistenčních faktorů - NMD, OXA a KPC. Všechny způsobují neúčinnost skupiny antibiotik zvané carbapenemy, která byla považována za poslední obrannou linii. Šlo o poslední přípravek v běžném používání a dokázal si poradit s komplexními infekcemi v nemocnicích vyvolaných baktériemi E. coli, Klebsiella, Acinetobacter a podobnými střevními bakteriemi. Jakmile baktérie získaly rezistenci vůči carbapenemům, zbyl pouze colistin - a jeho použití se začalo šířit.

Protože colistin je starý přípravek, je také levný. A právě proto jej lze používat jako aditivum v kmivech, aby jateční zvířata rychleji přibírala a netrpěla tolik podmínkami intenzivních chovů.

Právě tímto způsobem byl colistin zřejmě využíván v Číně.

Zjištění publikovaná minulý týden vznikla díky výzkumu, v němž čínští autoři pátrali po rezistenci baktérie E. coli. První známky rezistence vůči colistinu objevili v roce 2013 u prasat z farmy v Šanghaji a poté sledovali její nárůst. Zkoumali vzorky ze zvířat, prodávaného masa v supermarketech a z pouličního prodeje, a testovali také vzorky od pacientů ze dvou nemocnic. Všechny vzorky byly odebrány mezi lety 2011-2014.

Gen zvaný MCR-1 odpovědný za rezistenci vůči colistinu se vyskytoval v 15 % vzorků syrového vepřového a kuřecího, 21 % vzorků vepřového z jatek a v 1 % vzorků od pacientů nemocnic.

Poslední údaj je důležitý. Tyto baktérie již způsobují pacientům infekce.

Gen MCR-1 zodpovědný za rezistenci je obsažen v plazmidu, malé porci DNA, která není součástí bakteriálního chromozomu. Plazmidy si mohou bakterie navzájem "vyměňovat" a v minulosti takto přenášely rezistenci z jednoho druhu baktérie na druhý, což zajistilo rychlé šíření po celém světě. Autoři předpovídají, že gen MCR-1 je přesně toho schopen, což znamená, že se i rezistence vůči colistinu rapidně rozšíří..

Nebudeme mít pak žádné účinné antibiotikum. Infekce budou neléčitelné jakýmkoliv známým přípravkem.

Je vhodné poznamenat, že ne všechny podobné předpovědi se v minulosti vyplnily. Počátkem století se lékaři obávali rezistence vůči vancomycinu, která měla být rozšířena z enterokoka na baktérii Staphylococcus aureus. Nakonec v následujících 15 letech bylo v USA zaznamenáno jen 14 případů takové infekce.

Nicméně vancomycin není tak široce využíván v zemědělství, jako colistin. A to velmi nahrává šíření rezistence vůči druhému přípravku. Až miliony zvířat dostávají colistin, což exponenciálně zvyšuje šance šíření rezistence. A výzkumy jako zmíněný čínský jsou zřídkavé - takže rezistence vůči colistinu se již může šířit, aniž jsme si toho všimli.

Jak poznamenávají autoři, Evropská laboratoř pro molekulární biologii již obdržel pět vzorků, které zřejmě obsahují rezistenci vůči colistinu - a pocházejí z Malajsie.

Co se stane dál? Naneštěstí musíme čekat a doufat, že vzniknou systémy schopné sledovat vznik rezistence. A rozmyslet si, zda zemědělské využití antibiotik je opravdu tím, co si můžeme dovolit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11040

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015