Pokud jde o postavení žen, Poláci jsou v Británii konzervativnější než muslimové

15. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle nejnovějšího průzkumu provedeného ve Velké Británii nadpoloviční většina mladých muslimů ve věku 16-24 let nesouhlasí s tvrzením, že "žena má povinnost sedět doma a muž pracovat". Výrazně méně odpůrců takového tvrzení je ale mezi Poláky. Podle staršího průzkumu provedeného společností Millward Brown SMG/KRC odmítá tvrzení, že žena má sedět doma, pouze třetina Poláků.

Podle nového výzkumu thinktanku Demos mezi muslimy s "tradičním" rozdělením rolí v rodině souhlasilo pouze 24 % dotázaných v kategorii do 24 let, jak mezi muži, tak mezi ženami. Ale víc než polovina jich tento názor odmítá.

Jak uvádí analytici, jde o generační záležitost. Ve skupině nad 55 let totiž jen 17 % muslimů nesouhlasilo s tím, že žena má sedět doma.

Většina mladých muslimů je vychována již ve Velké Británii a pokud jde o názory na postavení ženy ve společnosti a v rodině, v zásadě je přejímají od svého okolí, také prostřednictvím vzdělávacích programů ve školách.

Naproti tomu Poláci jsou podstatně konzervativnější a víc než polovina jich souhlasí s "tradičním" rozdělením rolí, zatímco odmítlo je 32 % dotázaných. Poláci jsou tedy jen o něco méně konzervativní, než muslimové starší 55 let.

Podle filosofky Magdaleny Šrodové v Polsku genderové stereotypy reprodukují stát, církev a popkultura. Mládež je vychovávána ke kultu posvátné rodiny a přispívá k tomu například i stereotypizace hrdinek v televizních seriálech.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
7726

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2015