Merkelová se pokusila vyřešit řeckou krizi

2. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Pozdě večer v pondělí se německá kancléřka Angela Merkelová pokusila vyřešit řeckou krizi. Proměnila dlouho plánovanou rutinní schůzku politiků EU v minisumit o Řecku. Setkala se s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a prezidentem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Schůzky se účastnil i prezident Evropské banky Mario Draghi a šéfka MMF Christine Lagarde.

Řecko čelí bankrotu. Musí zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliard euro a první splátku 300 milionů euro má splatit tento pátek. V řeckém dramatu, trvajícím pět měsíců, nyní dochází ke konečné krizi.

Merkelová chtěla, aby minisumit v Berlíně předložil Řecku "konečnou nabídku". Merkelová zamýšlí, aby dohoda byla uzavřena před schůzkou zemí skupiny G7, která se koná tento víkend v Německu.

Schůzka začala v Berlíně v 21.30 místního času a trvala do půlnoci.

Obě strany se stále nedohodly ohledně zásadních bodů záchranného programu. MMF trvá na liberalizaci řeckých trhů, na změně podmínek odborářského vyjednávání o platech, na reformě důchodového systému a vyžaduje privatizační program, má-li Řecku poskytnout poslední částku 7,2 miliardy euro, která by ho zachránila přes léto. Pak by došlo k dalšímu jednání o třetím záchranném balíčku pro Řecko, jehož součástí by mohlo být odepsání nesplatitelného dluhu Řecka.

Skutečnost, že se v Berlíně konala v pondělí náhlá schůzka o EU, je určitým vítězstvím pro Alexise Tsiprase, který byl v lednu zvolen s mandátem zrušit pět let politiky škrtů vnucené Řecku eurozónou a Německem.

V článku, vydaném o víkendu ve francouzském deníku Le Mond Tsipras ostře kritizoval eurozónu za to, že vznáší na Řecko "absurdní" požadavky, předpověděl, že nátlak věřitelů povede k rozkladu Evropské unie, zničí demokracii v Evropě a způsobí, že volby v zemích, trpících "záchrannými balíčky", budou zbytečné.

Tsipras argumentoval, že se krize posunula mimo úroveň finančních a technokratických jednání a musí ji vyřešit vedoucí politikové EU. Pondělní jednání šéfů eurozóny a MMF dalo zdá se v tomto smyslu Tsiprasovi za pravdu. Svým článkem v Le Mondu se zjevně pokusil přimět Merkelovou, aby se rozhodla, zda je připravena nechat Řecko vypadnout z eurozóny. Obě strany jsou zjevně ochotny zajít až do nezazších pozic a tuto situaci mohou vyřešit jedině vedoucí politikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8516

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2015