Britským konzervativcům zajistil vítězství tajnůstkářský Australan Lynton Crosby

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

"Z nejjednoduššího hlediska znamená předvolební kampani prostě zjistit, kdo bude rozhodovat o výsledku. Kde ti lidi jsou, co je pro ně důležité a jak se s nimi spojit." Tak argumentoval už před půl druhým rokem ve svém semináři australský volební stratég Lynton Crosby.

Jeho hodinová přednáška je na YouTube, avšak zhlédlo ji méně než 2000 lidí.



Jiné jeho rady: ""Když vedete negativní kampaň, velmi důležitý je tón. Vystupujte jasně a kontrastivně" a "Ignoruje většinu průzkumů veřejného mínění v tisku, protože jsou příliš zjednodušené."

Lynton Crosby argumentuje, že v politické soutěži VŽDYCKY zvítězí ten, kdo se dokáže s voliči emocionálně spojit. Emocionální přístup k voličům vždycky vítězí nad racionální argumentací.

Lynton Crosby v Austrálii od devadesátých let zorganizoval celou řadu úspěšných volebních vítězství pro tamější pravicovou Liberálně demokratickou stranu, jejíž volební podpora byla tak malá, jako je dnešní podpora britských konzervativců. Šlo o intenzivní práci s nerozhodnými volebními okrsky a vyžadovalo to obrovsky inteligentní práci se zaměřením se na konkrétní voliče.

V Austrálii si Crosby a jeho spolupracovník Mark Textor také zdokonalili svou volební techniku "politiky klínu". Jeho podstatou je najít politické téma, kterého lze využít k izolaci stoupenců politického protivníka. Se svou typickou inteligencí a tvrdostí identifikoval Crosby vzrůst skotského nacionalismu jako klín, jehož je možno využít proti Labouristické straně v Anglii i ve Skotsku.

Crosby dokáže intenzivně ocenit menší politické strany, které ochromují hlavní oponenty jeho klientů.

Nejchytřejším Crosbyho trikem v nynější předvolební kampani v Británii bylo vyvolat dojem, že volební kampaň konzervativců nefunguje. Zatímco si to všichni mysleli, Crosbyho pěšáci tiše dokázali ovládnout všechny nerozhodné volební okrsky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7621

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2015