První krok nové britské vlády

Ministryně vnitra zintenzivní špehování občanů

9. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Nová britská konzervativní vláda rychle rozšíří a posílí pravomoci policie a bezpečnostních služeb špehovat občany na internetu. Před volbami to udělat nemohla, protože to blokovali její levicovější koaliční partneři, liberální demokraté, jejichž strana se ve čtvrtečních volbách téměř úplně rozložila.

Ministryně vnitra Theresa Mayová vyvolala silné znepokojení mezi aktivisty hájící právo občanů na soukromí, že nová britská vláda obnoví kontroverzní návrh zákona o komunikacích, který se jí nepodařilo dosud kvůli odporu liberálnědemokratických koaličních partnerů prosadit. Zákon bude vyžadovat, aby internetové společnosti a společnosti provozující mobilní telefonní sítě po dobu jednoho roku ukládali záznamy, na které stránky se zákazníci dívali na internetu, jak využívali sociálních sítí a zaznamenávali i jejich emaily a hlasové rozhovory, hraní her na internetu a esemesky.

Mayová po volbách konstatovala "Konzervativní vláda poskytne bezpečnostním orgánům pravomoci, které potřebují, aby měly přehled o tom, jak lidé komunikují data. V minulé vládě jsme to nemohli udělat, protože nás blokovali koaliční partneři, a jsme rozhodnuti to realizovat teď, protože jsme přesvědčeni, že je potřeba dát bezpečnostním orgánům možnost, aby dál vykonávaly svou vynikající práci a zajišťovaly naše bezpečí."

Lidskoprávní organizace Privacy International varovala, že rozhodnutí ministryně Mayové zdůraznit význam tohoto opatření tak brzo po volbách dokazuje, že vláda má "neukojitelnou touhu" po posilování špehovacích pravomocí státu.

Z dokumentů, které zveřejnil whistleblower Edward Snowden, vyplývá, že společné americko-britské špehovací programy sledují emaily britských občanů, jejich aktivitu na sociálních sítích a zaznamenávají jejich telefonní data.

Mayová se vyjádřila o nutnosti posílit špehování britských občanů pouhý den poté, co americký odvolací soud rozhodl, že hromadné ukládání telefonních metadat je protizákonné a umožnil tak plnou žalobu proti americké NSA. Naproti tomu březnová zpráva britského parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní služby dospěla k závěru, že britské zákony hromadným shromažďováním občanských dat nijak porušeny nebyly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8735

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2015