Legendární britský prapor Gurkhů odletěl pomáhat do Nepálu

29. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Legendární britský prapor složený z nepálských Gurkhů byl nasazen v Káthmandú na pomoc při záchranných pracích ve své domovské zemi. Letoun C-17 odvezl mj. více než 1 100 zateplených stanů a 1 700 solárních svítílen.

Gurkhové jsou vojáci z Nepálu, kteří více než 200 let tradičně slouží v britské armádě. Jsou proslulí dravostí, loajalitou a bojovými noži kukri. Jejich domov, distrikt Gorkha, patří k oblastem nejhůře postiženým zemětřesením.

Armádní zdroje sdělily, že vojáci Queen’s Gurkha Engineers ze základny v Kentu se připojí k dalším vojákům trvale umístěným na velitelství brigády v hlavním městě Káthmandú.

Jiný oddíl Gurkhů se v době zemětřesení nacházel na Mount Everestu a pomáhal se záchrannými pracemi na hoře, kde katastrofa zabila nejméně 18 horolezců a desítky dalších odřízla od základen. Gurkhové se snažili dosáhnout vrcholu hory u příležitosti 200. výročí služby jejich jednotky v britské armádě.

V letech 1814-1816 Britská východoindická společnost válčila s královstvím Gorkha. Britové byli do té míry ohromeni místními vojáky, jimž říkali Gurkhové, že se rozhodli je najmout.

Viktoriánská Británie považovala Gurkhy za "přirozeně" válečnickou rasu vyznačující se odvahou, loajalitou a odolností. Každý rok se 28 000 Nepálců účastní mimořádně náročných testů, jimiž projde jen 200 zájemců, kteří pak slouží v britské armádě.

Gurkhové bojovali za Británii v I. i II. světové válce na mnoha bojištích. Vynikali ve válčení v džungli proti Japoncům.

Dnes jich v britské armádě slouží 3 500. Jejich osud ve výslužbě se stal nedávno předmětem kontroverzí, protože po 30 letech služby byli odesíláni nazpět do Nepálu. Teprve od roku 2013 získali právo usadit se v Británii a získat stejnou penzi, jako všichni ostatní bývalí příslušníci vojenského personálu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8053

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015