Human Rights Watch:

Afghánská vláda po pádu Talibanu se souhlasem Západu vraždila odpůrce

3. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysocí afghánští činitelé organizovali vraždy, únosy a další porušování lidských práv za podpory své vlády a mlčenlivého souhlasu západních spojenců, uvádí lidskoprávní organizace Human Rights Watch ve své nové analýze.

Zpráva pod názvem "Dnes všichni zemřeme" je deprimujícím výčtem zabíjení, krádeží, znásilňování a mimosoudních vražd. Popisuje kulturu beztrestnosti, která vznikla po pádu Talibanu. Byla motivována úsilím o bezprostřední kontrolu nad bezpečností v zemi za jakoukoliv cenu.

"Vznik mučicích politických a kriminálních sítí nebyl nevyhnutelný," konstatuje zpráva. "Krátkodobé snahy udržet území proti Talibanu ochromily v Afghánistánu vývoj směrem k dobré vládě a respektu pro lidská práva."

Zpráva se soustřeďuje na osm velitelů a politiků v nejrůznějších částech Afghánistánu. Někteří z nich patří k nejmocnějším osobám v zemi a jsou klíčovými spojenci západních vojsk. Některé zpráva obviňuje, že osobně páchali násilné trestné činy, jiné, že nesou odpovědnost za jednotky, které páchaly zločiny.

K obviněným jedincům patří nejmocnější velitel v provincii Kandahár, bývalý šéf afghánské výzvědné služby a klíčový guvernér na severu země. Tito činitelé měli také četné vazby na americkou armádu a vládu.

Human Rights Watch požaduje, aby afghánská vláda a její zahraniční spojenci pohnali viníky před soud. Navzdory pečlivě zdokumentovaným trestným činům nebyl v Afghánistánu za mučení nikdo stíhán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6831

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2015