Společně proti válce

12. 12. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

V srpnu tohoto roku odstartovala petice iniciativy Evropané proti válce, která byla zamýšlena jako evropská. Patrně i v důsledku její malé medializace je pod ní jen něco málo přes 1300 podpisů většinou signatářů z Česka a Slovenska. Dne 5. prosince byla v internetovém vydání německého týdeníku Die Zeit zveřejněna petice 64 osobností tamního veřejného života nazvaná „Opět válka v Evropě? Ne naším jménem!“. Za pět dní je pod ní podpisů mnohonásobně více.

Nechci žehrat na to, že problému se obecně v Česku věnuje pozornost teprve poté, co se na něj upozorní v zahraničí. Chci naopak ocenit skutečnost, že se proti válce, jejíž nevyhnutelnost je nám stále více vnucována, zvedá v Evropě vlna občanského odporu, která navíc začala v Německu, jež tu minulou velkou válku vyvolalo.

Moc se peticemi obvykle neřídí, většinou je ignoruje, nebo se snaží jejich význam umenšit. Určitým vodítkem jejich významu může být počet podpisů pod nimi. I váš podpis jí tedy může na váze přidat.

Jakkoliv může mít každý k textu petice připomínky (ostatně podobně, jako ke zmíněné petici iniciované z ČR), její cíl je jasný – podpořit dialog proti válce.

Celý text najdete v českém jazyce na webu iniciativy Evropané proti válce v sekci Novinky. Svůj podpis můžete připojit na adrese ZDE.

Pokud tak učiníte, můžete počítat s vděkem těch, které pomůžete zachránit.

0
Vytisknout
10292

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014