Švýcarsko používalo až do sedmdesátých let otrockou práci dětí

29. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisíce občanů ve Švýcarsku, kteří byli jako děti zneužíváni k nuceným pracím v zemědělství, požadují odškodné za ukradené dětství. Od padesátých let devatenáctého století až do sedmdesátých let dvacátého století unášely úřady děti z chudších rodin a posílaly je na nucené práce do zemědělství.

David Gogniat slyšel silné zaklepání na dveře. Stáli tam dva policisté.

"Slyšel jsem, jak křičí, a uvědomil jsem si, že se děje něco špatného. Podíval jsem se a viděl jsem, že moje matka shodila oba policisty ze schodů," říká. Druhý den přišli tři policisté. Jeden držel mou matku a druzí dva mě odvedli."

Ve věku osmi let byl David švýcarskou policií unesen a donucen pracovat na statku. Dodnes nemá tušení proč.

V prvních létech svého života žil se svým starším bratrem a sestrami s matkou. Byli chudí, ale jejich dětství bylo šťastné, až jednoho dne r. 1946, když se vrátil ze školy, zjistil, že jeho sourozenci zmizeli.

O rok později přišel na řadu i on.

Odvezli ho na starý statek a musel tam pracovat jako dělník. Vstával před šestou a pracoval před tím, než šel do školy, i po návratu ze školy. Den mu končil ve 22 hodin. Majitel statku se k němu choval jako tyran a bil ho za sebemenší věci.

Jeho sourozenci bydleli na farmách v blízké vesnici, ale neviděl je skoro nikdy. Jednoho dne se jeho matka odvážně pokusila odvézt si děti zpátky. Přijela s dvojicí Italů ve fiatu a oznámila, že bere děti na procházku. Policie jí děti za tři dny znovu odebrala.

Goignat, jeho bratr a jeho dvě sestry byli "verdingkinder" - kontraktové děti. Praxe používání dětí jako levných pracovních sil v zemědělství začala ve Švýcarsku kolem roku 1850 a skončila až v sedmdesátých letech dvacátého toletí. Farmy nebyly mechanizované, a tak potřebovaly dětskou práci.

Dětí, proměněných takto v otroky, byly statisíce.

V posledních letech se nad tím Švýcarsko začíná zamýšlet. Loni se stát těmto dětem a dalším obětem státního útlaku omluvil - lidem, kteří byli nuceně sterilizováni anebo nezákonně vězněni.

Petice, požadující odškodnění pro tyto kontraktové děti, získala už 100 000 podpisů. To znamená, že se v této věci bude muset ve Švýcarsku konat referendum. Petice požaduje odškodnění ve výši asi 500 milionů švýcarských franků pro 10 000 kontraktových dětí, které jsou dosud naživu.

Podrobnosti v angličtině BBC

0
Vytisknout
13060

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2014