Buchty pro Martina Hekrdlu

15. 9. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

Pan šéfredaktor Čulík je momentálně ve Skotsku, kde kromě pracovních povinností zřejmě přemlouvá tamní voliče, aby 18.9. hlasovali NE a on nemusel své Britské listy přejmenovat na Skotské, Tato věta je humornou nadsázkou, což český čtenář jistě chápe.

Vratká doba, v níž žijeme, se sice humorem nezpevní, ale vzdávat bychom se jej neměli, protože odlehčení, které nám vtipkování poskytuje, aspoň trochu stabilizuje naše nervy. Ale zpět k panu Čulíkovi. Bude ve Skotsku až do konce září a tudíž na buchty, které jsem pro něj a další příznivce, autory (případně i kritiky a bývalé autory) Britských listů, slíbila upéct a přinést k diskuzi o objektivitě novinářské práce, ještě nebyl domluvený termín.

Mezitím se na BL objevily další články použitelné jako materiál k plánované diskuzi, protože situace na Ukrajině nestojí, ale posunuje se a autoři s ní. Například dnes jsem si na BL přečetla, jak pan redaktor Karel Dolejší reagoval na článek Terezy Spencerové v Literárkách a našla jsem v něm věty, které jsou spíš útočné a urážlivé, než seriózní. Ale mám trpělivost, a tak jsem text pouze v klidu a bez vzteku zařadila do sbírky, kterou se chystám vzít na tu debatu u buchet. Situace se však mezitím posunula ještě dál.

Pan Martin Hekrdla má jinou letoru, takže reagoval hned a napsal přátelům na facebooku, že KD "lže způsobem, který je řešitelný snad už jen "přeshubným" (co sakra dělají ty anarchisti, to ho mám zmlátit vlastníma rukama?"

Já na facebook moc času nemám, takže mi to uniklo, ale pan Čulík to ve Skotsku nepřehlédl a napsal v reakci na konverzaci na facebooku článek, v němž usuzuje, že v Británii by pana Hekrdlu za zmíněné výroky na facebooku zřejmě poslali do basy. Uvnitř článku je odkaz na případy takto odsouzených britských občanů, kteří se na sociálních sítích například vulgárně vyjadřovali k vraždě učitelky a schvalovali ji.

Pan Čulík tedy zařadil zjevnou nadsázku předního českého publicisty určenou jeho přátelům do stejného pytle jako opilecké výlevy britských chrapounů a vyvozuje, že Martin Hekrdla vyzývá k fyzickému napadení Karla Dolejšího. Dokonce z této své úvahy udělal bulvární titulek článku.

Jestliže vývoj dospěl až sem, musím bohužel zrušit svou nedávnou smírnou nabídku na posezení s buchtami. Pokud by však pan Hekrdla za své vtipkování na facebooku byl obžalován a skončil ve vězení, tak mu pár buchet upeču a pošlu. Mám v tom praxi, v dobách nedávno minulých jsem občas chystala balíčky pro kamarády, co seděli kvůli svobodě slova.

0
Vytisknout
10565

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2014