NATO plánuje vytvořit speciální "údernou sílu" na ochranu východní Evropy

2. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

NATO vytvoří mimořádnou "údernou" vysoce připravenou vojenskou sílu čítající 4000 mužů, které bude možno rychle použít ve východní Evropě a v pobaltských zemích na ochranu před potenciální ruskou agresí, konstatovali činitelé Severoatlantického společenství. Očekává se, že šéfové 28 členských zemí NATO tento plán schválí tento pátek na své vrcholné schůzce ve Walesu.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen uvedl, že tato vojenská síla, která bude vytvořena na rotační bázi z armád spojenců NATO, bude schopna akce "velmi rychle". Rasmussen ji charakterizoval jako směsici pravidelných vojenských oddílů a speciálních jednotek, které budou "schopny cestovat bez přítěže, ale zaútočit ostře".

Rusko bude zjevně toto rozhodnutí interpretovat jako agresivní. NATO zatím nebylo schopno efektivně reagovat na akce Ruska na Ukrajině. Nová "úderná" vojenská síla však nijak nepomůže s nynější krizí na Ukrajině, která čelí ruským vojenským zásahům na východě a jihu země. Měla by však mít funkci odstrašení, kdyby chtělo Rusko destabilizovat pobaltské země.

Od březnové anexe Krymu Ruskem požadují Polsko a pobaltské země NATO, aby je Severoatlantické společenství aktivněji hájilo. Jiní spojenci však nechtějí ohrozit dohodu s Moskvou z roku 1997, v jejímž rámci se NATO zavázalo, že neumístí velké počty svých vojáků ve východní Evropě na trvalé základně. Proto říkají činitelé NATO, že vojáci nové úderné síly budou neustále rotovat.

Hlavním problémem pro Severoatlantické společenství je, že NATO bylo vytvořeno pro vedení konvenčních válek, jenže většina akcí Ruska na Ukrajině byla podniknuta tajně a Rusko je popírá. Nová úderná síla NATO bude vycvičena k řešení nekonvenčních situací, od financování separatistických skupin až k užívání sociálních médií, zastrašování a propagandy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6751

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014