Ukrajina je rozčarována z postoje evropských partnerů

14. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident Petr Porošenko na poslední chvíli zrušil odlet do Rio de Janeiro na finále světového šampionátu ve fotbale, píše ruská Nězavisimaja gazeta. Koncem minulého týdne tisková služba brazilské prezidentky oznámila, že Porošenko přijal pozvání. Předpokládalo se jeho setkání s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Ale včera v Kyjevě sdělili, že situace v Donbasu přerostla ve válku, která žádá přítomnost prezidenta v zemi.

Víkendové boje byly vedeny aktivněji a rozsáhleji. V noci na sobotu 17 km od sídla Roveňky v Luhanské oblasti došlo k ostřelování (podle ukrajinských zdrojů z raketometů Grad) vojáků ukrajinské armády, kteří plnili úkol zajištění ochrany úseku hranice s Ruskem. Podle různých zdrojů zemřelo 25-32 vojáků, těžce raněno je téměř 100 osob.

Boje pokračovaly na přístupech ke Gorlovce, Krasnodonu a Lugansku. Ukrajinští pohraničníci oznámili, že z vícehlavňových raketometů byly ostřelovány pozice ukrajinské armády o obcí Zelenopolje, Djakovo, Birjukovo, Izvarino v Luganské oblasti. V odpověď byla zahájena dělostřelecká palba. Ministerstvo obrany zapojilo vojenské letectvo. Letouny provedly pět těžkých náletů na pozice separatistů v oblasti Lisičanska, Roveňky, Gorlovky, Torezu a Doněcku.

V sobotu večer Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny oznámila, že z raketometů Grad bylo ostřelováno okresní město Marinka na předměstí Doněcka, přičemž rozsah zničení je ohromný a lidé zůstávají zavaleni pod troskami a pokračující ostřelování separatisty blokuje záchranné práce.

Rada také oznámila, že v sobotu se na území Ukrajiny objevila ruská vojska, a sice v lesním pásu u obce Podgajevka Stanično-Luganského rajónu Luhanské oblasti, 3 km od hranice. Jejich cílem je zabezpečit koridor pro příjezd vojenské techniky, tvrdily ukrajinské zdroje (k dalšímu příjezdu došlo v noci na dnešek - pozn. KD). Ve stejnou dobu obyvatelé Luganska na sociálních sítích informovali, že do města přijela kolona těžké vojenské techniky pod ruskými vlajkami a se symbolikou samozvaných republik.

Představitel rady Viktor Čumak to komentoval slovy: "To už není protiteroristická operace. To je válka."

Rusko oficiálně nemá k těmto událostem žádný vztah a obviňuje ukrajinskou stranu z provokací na hranici.

Na ruskou stížnost ohledně napadení automobilu pohraničníků ukrajinské ministerstvo zahraničí odpovědělo nótou, která hovoří o minometném ostřelování pohraničního přechodu Marinovka z Rostovské oblasti Ruské federace v noci na 12. červenec a o narušování vzdušného prostoru ruskými bezpilotními letouny. (Jeden ruský letoun typu Orlan-10 se podařilo sestřelit, foto ZDE - pozn. KD.)

Podle ukrajinských zdrojů Moskva zaujímá obojakou pozici. Navenek hovoří o diplomacii a míru, realitou je však nulová snaha přinutit separatisty k jednání a eskalace konfliktu dodávkami tanků, obrněných transportérů, minometů, granátometů. Za těchto okolností podle Kyjeva setkání prezidentů nedává smysl, protože by opět Rusku poskytla příležitost pózovat před kamerami jako mírotvorce.

Separatisté podle Kyjeva po obnovení ukrajinské "protiteroristické operace" používají novou taktiku, provádějí provokace poblíž hranice, aby vtáhli Rusko do otevřeně do konfliktu.

Porošenko doufá, že EU na zasedání Rady 16. července politicky podpoří Ukrajinu, jako to dělají USA. Do této chvíle se Evropané omezovali na doporučení ohledně příměří a řešení krize jednáním. Moskva ovšem doufá, že Evropané se budou řídit především vlastními národními zájmy, nikoliv zájmy Ukrajiny, upozorňuje politolog Alexej Lešenko z ruského Goršeninova institutu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12634

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014