O Ukrajině v rozhlase BBC

Kyjev je nesmiřitelný

6. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Na východní Ukrajině probíhá občanská válka, To tvrdí Denis Pušilin, jeden z představitelů proruských aktivistů, představitel Lidové doněcké republiky. Hovořil s korespondentem BBC Stevem Rosenbergem. Sdělil mu, že není cesty zpět k jednotné Ukrajině. Níže uvedené rozhovory se vysílaly v BBC Radio Four ve čtvrtek ráno:

Denis Pušilin: Nejhorší je, že si lidi začínají na válku zvykat. Navzdory tomu, co tvrdí média, zejména ukrajinská média, toto je teď plná občanská válka. Zabíjeni jsou civilisté a tato úmrtí už nevyvolávají takový šok, jak tomu bylo na počátku. Že se konaly prezidentské volby a že je vyhrál Petr Porošenko, to na situaci nic nemění. Myslíme, že je to právě on, co vydává všechny rozkazy. Chtějí udělat veškerou špinavou práci před jeho inaugurací. Aby vypadal úplně nevinný. Podaří se jim to? Uvidíme. Ale my se odtud nehneme. Tohle je náš domov.

Reportér: Takže říkáte, že pro Doněck není cesty zpět k jednotné Ukrajině?

Denis Pušilin: Už jsme minuli bod, od něhož se nedá vrátit. Kdyby ze strany Kyjeva nedošlo k agresi, kdyby nebyly žádné oběti, mohli jsme uspořádat referendum o tom, zda chceme být součástí federální Ukrajiny. Teď by kdokoliv, kdo by navrhl, abychom byli součástí jednotné Ukrajiny, byl tady považován za zločince. De facto stát Ukrajina už neexistuje.

Reportér: Vylučujete rozhovory s novým prezidentem?

Denis Pušilin: Rozhovory, to není to správné slovo. Dialog je možný, za přítomnosti prostředníka. My vidíme v té roli Rusko. A jsou dvě otázky, o nichž bychom mohli jednat: Zaprvé o výměně vězňů a zadruhé o stažení všech ukrajinských jednotek z našeho území.

To v Londýně poslouchal Alexander Šarba, ukrajinský velvyslanec v zahraničí:

Reportérka: Slyšel jste co říkal: Že na Ukrajině dnes probíhá plná občanská válka.

Alexander Šarba: No, pan Pušilin sám osobně jistě už minul bod, od kterého se nemůže vrátit. Protože on je válečný zločinec, terorista a dávat mu prostor v západních médiích, to je jako dát prostor bin Ládinovi. Protože válka, kterou vede pan Pušilin a lidé, kteří mu dávají rozkazy v Moskvě, není jen válka proti Ukrajině. Je to válka proti Západu. Je to válka proti Evropské unii a proti NATO.

Reportérka: Ale je to převážně válka ve východní části vaší země. Můžete samozřejmě obviňovat Rusko, ale faktem je, že hlas takového pana Pušilina, to je ukrajinský hlas. A pan Pušilin hovoří o tom, že už není cesty zpět k jednotné Ukrajině.

Alexander Šarba: Znovu: pro něho už jistě není cesty zpět. Ale pro většinu, absolutní většinu lidí v tomto regionu, ti se všichni chtějí vrátit k normálnímu životu, jaký narušili neodpovědní lidé, zločinci, jako je Pušilin.

Reportérka: Vy jste tedy přesvědčen, že s lidmi, jako je pan Pušilin, je možno se vypořádat jen vojensky? Pan Pušilin navrhuje dialog...

Alexander Šarba: Představte si situaci, kdy neidentifikovaní lidé ze sousední země proniknou do Skotska a rozpustí tam všechny demokraticky zvolené vládní úřady ve Skotsku, vyhlásí vlastní republiku, zabíjí a unáší lidi. Lidi jsou vězněni u pana Pušilina ve sklepě už dva měsíce. Lidi jsou v úzkostech.

Reportérka: Pane velvyslanče, máte samozřejmě možnost tohle celé udělat osobní. Anebo se můžete chovat prakticky, ohledně toho, co dál. Na východě Ukrajiny je teď zcela zjevně velmi obtížná situace, v ulicích jsou tam ozbrojenci. Byl byste ochoten do celé věci nějak angažovat Rusko? Zahájit s Ruskem nějaký dialog, ať už je to jakkoliv obtížné...? Jako východisko?

Alexander Šarba: Angažovat v dialogu nějak Rusko? To si vůbec nedovedu představit. Jak?

Reportérka: Jako vyjednavače. To je jedna z věcí, kterou požadují separatisté.

Alexander Šarba: Rusko tuto válku vyvolalo. Rusko nám vzalo kus našeho území. Tak velký kus jako Severní Irsko. Rusko je zlo, která nám způsobilo tuto tragédii. Takže si nedovedu představit, že by se Rusko (úsměšek) mohlo podílet na vyjednávání.

Zdroj v angličtině ZDE (od 1'53")

0
Vytisknout
15192

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2014