Boje na Ukrajině "mají skončit tento týden"

9. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajina zahájila dvojkolejné vyjednávání s Ruskem, jehož cílem je odvrátit hrozící vypnutí dodávky ruského zemního plynu a ukončit do konce tohoto týdne krvavé separatistické povstání. Jednání probíhá v Bruselu a v Kyjevě a jsou bezprostředním problémem pro nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který spojil budoucnost Ukrajiny s Evropskou unií a zapřísahal se, že udrží územní celistvost Ukrajiny. Tento osmačtyřicetiletý oligarcha přislíbil v neděli, že ukončí tento týden boje na východě Ukrajiny, které si vyžádaly více než 200 životů.

Po své inauguraci v sobotu Porošenko potvrdil, že Ukrajina podepíše do konce června historickou smlouvu s EU, která ji vyčlení ze zájmové sféry Ruska. Avšak osm týdnů trvající povstání, z jehož organizace Kyjev a Západ obviňují Rusko, pokračovalo o víkendu s neztenčenou silou. Ukrajinské vojenské zdroje uvedly, že povstalci se několikrát pokusili ovládnout mezinárodní letiště v Lugansku. K těžké dělostřelecké střelbě a k bombardování docházelo také v povstalecké pevnosti Slavjansku, kde se mnoho lidí už celé týdny skrývá v suterénech a ve sklepech. Ukrajinská armáda také uvedla, že proruští ostřelovači přes noc zajali několik ukrajinských vojáků.

Bruselská jednání o dodávce ruského zemního plynu na Ukrajinu se mají konat těsně před vypršením ruské lhůty, dokdy Ukrajina musí zaplatit dluh nejméně 3,2 miliard euro, anebo čelit ukončení dodávek. Ukrajina odmítá platit své účty za plyn na protest proti ruskému rozhodnutí téměř zdvojnásobit cenu zemního plynu po svržení prezidenta Janukovyče, k němž došlo v únoru. Zdroje uvádějí, že v důsledku silného nátlaku na obě strany je pravděpodobné, že v této věci dojde v pondělí k dohodě.

Porošenko při své inauguraci uznal, že řešení povstání na východě Ukrajiny nelze dosáhnout bez přímého angažmá Ruska. Obě strany o o povstání jednaly v neděli za přítomnosti zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Vyjednávání mají pokračovat každý den. Po nedělní schůzce se Porošenko vyjádřil, že boje musejí skončit tento týden. Jeho příslib okamžitě odmítli separatisté, kteří ovládli více než deset měst na východě Ukrajiny a usilují o to, aby k vyjednávání bylo oficiálně přizváno Rusko.

Porošenko dosud nezveřejnil žádné podrobnosti o tom, jak zamýšlí přimět ostřelovače, aby dodržovali příměří, anebo zda nabídne plné stažení ukrajinských jednotek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10714

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2014