"Roste pravděpodobnost ruské invaze na východní Ukrajinu"

28. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Utajený americký zpravodajský dokument dospívá k názoru, že oproti předchozím odhadům roste pravděpodobnost vstupu ruských jednotek na východ Ukrajiny. Zjistila to CNN.

Dva vládní představitelé pod podmínkou anonymity popsali zmíněnou zprávu. Ta netvrdí s jistotou, že dojde k další invazi, ale konstatuje, že se v posledních dnech objevilo několik znepokojivých známek vojenských příprav.

Shromažďování sil analytikům připomíná počínání Moskvy před útoky na Čečensko nebo Gruzii, a to jak pokud jde o počet jednotek, tak o jejich kapacitu.

Americké zpravodajské služby o svém hodnocení situace informovaly Kongres a výbor pro obranu a bezpečnost se poté dopisem obrátil na Bílý dům, aby vyjádřil "znepokojení". Podle kongresmanů může Moskva provést invazi na východ a jih Ukrajiny až k Podněstří a také "usilovat o územní zisky v Pobaltí".

Členové výboru se odvolávají na vyjádření velitele NATO v Evropě generála Philipa Breedlova. Ten prohlásil, že Rusko má dost sil k tomu, aby provedlo operace ve zmíněných oblastech.

Američtí zpravodajci tvrdí, že přímo na ukrajinských hranicích stojí více než 30 000 ruských vojáků, zatímco další jsou mobilizováni a v bojové pohotovosti. To dává prezidentu Putinovi možnost rychle vstoupit na Ukrajinu - bez toho, že by USA dokázaly předpovědět, kdy k tomu dojde.

Zmíněných 30 000 mužů na ukrajinské hranici je "výrazně více", než kolik se jich tu účastnilo nedávného cvičení (to bylo 10 000). A nezdá se, že by se jednotky hodlaly vrátit na základny.

Jednotky na hranici zahrnují velké množství motorizovaných útvarů a také jednotky zvláštního určení, výsadkáře, dopravní letectvo a další síly včetně jednotek protivzdušné obrany a kolových vozidel. Zdá se, že v jiných částech Ruska probíhá mobilizace.

Dodatečné zprávy uvádějí, že další ruské jednotky přicházejí do pohraničí jako posily.

Spojené státy mají za to, že se Moskva může rozhodnout vstoupit na východní Ukrajinu a získat pozemní spojení s anektovaným Krymem. Mezi možnými cíli jsou města Charkov, Lugansk a Doněck. Ruské jednotky se nyní nacházejí v oblasti Rostova, Kurska a Bělgorodu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16537

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2014