Procesí s pochodněmi v Ivano-Frankivsku

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek večer jsem procházel centrem města Ivano-Frankivsk na západní Ukrajině a slyšel jsem zdálky skandování. Došel jsem na křižovatku ulic Ševčenkova a Sičovych Strilciv a viděl jsem tam průvod s pochodněmi, píše absolvent slavistiky na univerzity of Glasgow a čerstvý držitel doktorátu odtamtud dr. Paul Vickers. Myslel jsem si, že mě šálí oči, ale bylo to tu: průvod s pochodněmi a vojenskou hudbou. Naštěstí reakce na tento průvod s pochodněmi na sociálních médiích byly většinou zralé a kritické. Lidi si uvědomovali, jakou škodu mohou takovéto akce udělat pověsti Ukrajiny.

Jsou různé způsoby jak uctít památku mrtvých na Ukrajině. Krásné způsoby jak uctít památku mrtvých, s kulturou vzpomínek, která nekončí vigilií, ale pokračuje dlouhé dny a týdny po pohřbu. Avšak ukrajinská tradice nepoužívá pochody s pochodněmi, které vyvolávají otevřené asociace na nacistické Německo. V době, kdy je ohrožena územní celistvost Ukrajiny a na ukrajinském území jsou cizí vojska, je důležité si uvědomovat, jak může být západní Ukrajina vnímána a nepřilívat oleje do ohně nenávisti ani nepodporovat stereotypy.

Uctívat mrtvé je důležité a nutné. A na západní Ukrajině to umějí udělat krásně. Avšak pochod s pochodněmi není součástí této tradice.

Včerejší pochod s pochodněmi byl čistým idiotstvím. Šíří ho lidé, kteří o sobě budou tvrdit, že jsou největšími ukrajinskými vlastenci.

0
Vytisknout
10507

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2014