Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce

3. 3. 2014

čas čtení 6 minut

  • V londýnské vládní čtvrti Whitehallu vyfotografoval novinář tajný dokument britské vlády o Ukrajině, který nesl na vládní zasedání vysoký britský státní úředník. Bylo to memorandum o tom, co Británie hodlá dělat k situaci na Ukrajině. Výslovně se v něm pravilo, že Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce a nezabrání ruským financím, aby fungovaly na londýnské burze, informovaly v pondělí večer Channel Four News.
  • Vitalij Čurkin, diplomatický zástupce Ruska u OSN, ukázal během zasedání Rady bezpečnosti OSN přítomným zvací dopis pro ruskou armádu od Viktora Janukovyče. V něm Janukovyč jako "legitimně zvolený představitel Ukrajiny" tvrdí, že jsou ohrožovány legitimní práva občanů na Krymu otevřenými teroristickými činy pod vlivem západních zemí.
  • Podle deníku Guardian by pravděpodobně většina Evropy nezaznamenala vážné problémy, kdyby Rusko přestalo do Evropy dodávat zemní plyn. Letošní zima je totiž mírná a spotřeba plynu je na minimu, většina evropských zemí má zásoby a problémy by zřejmě zaznamenaly jen země bez zásobníků, totiž Bulharsko, Slovensko a Moldova.
  • Spojené státy a Evropská unie se hašteří ohledně toho, jaké sankce by měly být vyhlášeny proti Rusku.
  • Rusové jsou vážně nejednotní ohledně Putinova vojenského zásahu na Krymu. V Moskvě se konaly demonstrace na podporu i na protest proti tomuto zásahu a Rusové o věci zuřivě diskutují na sociálních sítích.
  • Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by Rusko vydalo ukrajinským jednotkám na Krymu ultimátum, aby se vzdaly. Činitel ruského ministerstva obrany označil původní zprávu o tomto ultimátu agentury Interfax za "naprostý nesmysl".
  • Americký pravicový senátor John McCain se vyjádřil, že za situaci na Ukrajině může Obamova "hloupá zahraniční politika" a konkrétně to, že Obama nezaútočil na Sýrii.
  • Rusko požádalo o třetí mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN ohledně krize na Ukrajině. Má se konat dnes večer.
  • Německá kancléřka Merkelová řekla americkému prezidentu Obamovi, že si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin je "v jiném světě" ohledně krize na Ukrajině. Tuto zprávu, pocházející z USA, posléze němečtí činitelé dementovali.
  • Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že kritika situace na Ukrajině od NATO "nepomůže tamější situaci stabilizovat".
  • Americký viceprezident Joe Biden hovořil telefonicky s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.
  • Ministři zahraničí EU se dohodli, že suspendují rozhovory s Ruskem o vízových otázkách v důsledku krize na Ukrajině.
  • Občané na Krymu budou dotazováni v referendu, zda chce Krym přijmout moskevský čas.
  • Moskva ostře kritizovala západní členy skupiny G8 za to, že se rozhodly suspendovat přípravy červnové schůzky v Soči.
  • Proruští demonstranti zaútočili na vládní budovy v Doněcku, ale nedostali se výš než do prvního patra, protože byly vypnuty výtahy a uzavřeny dveře ke schodišti.
  • Britští politikové odmítli názor, že je Británie vůči Rusku méně kritická než USA, protože se bojí, že Putin zastaví dodávky plynu. Británie by podle vládního mluvčího mohla podpořit vyslání mezinárodní monitorovací skupiny na Ukrajinu. Podporuje to Německo a Putin na tento návrh Angely Merkelové reagoval pozitivně.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki Moon uvedl, že požádá ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby Rusko nepoužívalo žádnou rétoriku, která by mohlo zhoršít situaci na Ukrajině, a aby usilovalo o dialog s Kyjevem. Dodal, že totéž sdělí ukrajinským úřadům.
  • Proruské jednotky převzaly ukrajinskou základnu v Balaklavě.
  • Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí, že ruské stihačky v noci porušily ukrajinský vzdušný prostor.
  • Vrchní velitel ukrajinského námořnictva admirál Denis Berezovskij, který v neděli oznámil, že přechází k Rusům, promluvil v pondělí v Sevastopole k dalším ukrajinským důstojníkům a snažil se je přesvědčit, aby také přešli na stranu Ruska. Ti však poslouchali nově jmenovaného velitele Serhije Hajduka, který oznámil, že Berezovskij byl degradován a že bude obžalován ze zrady. Pak důstojníci zazpívali ukrajinskou národní hymnu.
  • Ruská centrální banka prodala až 10 miliard dolarů, tedy 2 procenta svých zlatých a devizových rezerv, aby zpomalila dnešní pád rublu.
  • Britský ministr zahraničních věci v Kyjevě slíbil povstalcům z Ukrajiny finanční pomoc ve výši 10 milionů liber, ale vyloučil vojenskou intervenci.
  • Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil výstavbu mostu přes Kerčský kanál z Krymu na ruské území.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovořil v pondělí dopoledne v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. Řekl, že vojáci byli vysláni na Krym proto, aby zabránili radikálům použít v zemi násilí a aby přispěli ke smíření. Požadoval, aby všechny strany respektovaly dohodu z 21. února, vyjednanou mezi EU a Janukovyčem.
  • Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo na Janukovyče na internetu zatykač.
  • Gazprom varoval Ukrajinu, že zřejmě zvýší ceny plynu za první čtvrtletí r. 2013.
  • Roskomnadzor, ruský úřad pro dohled nad internetem, blokoval 13 internetových stránek spojených s ukrajinským protestním hnutím.
  • Ruská tisková kancelář Interfax tvrdí, že více než 5000 osob zaměstnaných ukrajinským ministerstvem vnitra, pohraniční službou a armádou přešlo na Krymu na ruskou stranu.
  • Čína v neděli podpořila územní celistvost Ukrajiny, uznala její novou vládu a v Radě bezpečnosti OSN se zdržela hlasování. V pondělí tvrdí ruské ministerstvo zahraničí, že Čína sdílí názor Ruska na situaci na Ukrajině.
  • Náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Klepach uvedl, že "hysterie" na ruských trzích pomine, protože ruská ústřední banka podpoří rubl, ale Rusko čelí období špatných vztahů s EU a s USA, což záporně ovlivní hospodářství.

RASISTICKÝ VÝLEV V ČASOPISE TÝDEN:

Rusko jako "vřed rozrůstající se do Evropy"

3. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Úroveň českých médií je za poslední čtvrtstoletí zoufalá, avšak cenu za nejprimitivnější a rasistický článek si odnáší jakýsi mladík jménem Jan Brodníček za svůj výlev v časopise Týden, doslova hodný Árijského boje. No, nahraďte si v jeho článku slovo "Rusové" slovem "židé". Oni nemají v časopise Týden základní civilizační principy? Ani šéfredaktora? Publikují jakýkoliv vulgární a rasistický blábol? To se zase jednou česká média vycajchnovala... :(

Podá někdo na Jana Brodníčka trestní oznámení za šíření rasové nenávisti vůči národu či etnické skupině? A totéž na šéfredaktora Týdne? Bylo by to v rámci zcivilizování zdivočelých primitivů vhodné... (JČ)

"Rusové momentálně celému světu předvádějí jednu ze dvou věcí, které umějí. Kromě pití vodky je to obsazování cizích států. Co dělat, když nemůžeme zajistit vlastnímu obyvatelstvu svobodu a slušnou životní úroveň? Obsadíme jiné a snížíme je na úroveň naši. Teze, které se Rusko drží už po staletí. Všem slušným Rusům se omlouvám, ale Rusko je jako vřed rozrůstající se do Evropy. Je neuvěřitelné, že se tam narodili lidé jako Dostojevskij, Šostakovič nebo Tarkovskij."

Zdroj: ZDE

PS. Mimochodem, fotografie, doprovázející tento strašlivý výplod na stránkách Týdne, je buď podvrh, anebo není z Ukrajiny ani z Ruska. Každý v Rusku a v Ukrajině totiž ví, že v Rusku nevládne komunismus.

Děti se už asi stydí

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nejen českými agenturami proběhla zpráva, podle níž si ministr obrany Martin Stropnický kvůli invazi na Krym nedokáže představit, že by Rusové dostali zakázku na dostavbu Temelína. "Rusko se tímto bohužel posunulo z rodiny předvídatelných demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné a nepřijatelné," měl prohlásit při návštěvě v Brdech.

Tak se na to blíže podívejme.

Z čeho, kolik, pro koho? Aneb návrhy na změnu českého daňového systému

3. 3. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Upravený příspěvek z konference "Daňový systém v České republice a jeho možné alternativy"

Nová vláda má před sebou velké množství úkolů. Jeden obecný: snažit se maximálně napravit spoušť napáchanou vládou Nečase (Kalouska) se týká samozřejmě také daňového systému. I o tom byla konference s výmluvným názvem Daňový systém v ČR a jeho možné alternativy, která se uskutečnila 27. února v prostorách Poslanecké sněmovny. Bohužel, zájem poslanců byl minimální.

Omyly zahraničněpolitického "idealismu" i "realismu":

Proč se Evropan ve vztahu k Rusku nemůže spokojit s podřadnou americkou ideologií

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americké reflexe vztahující se k Rusku, jež jsou do České republiky ve velkém importovány "mainstreamem" na jedné a "alternativními médii" na druhé straně za účelem masové spotřeby, se ve své většině řadí k jednomu ze dvou extrémních pólů. Buď jsou "idealistickým" pokračováním studenoválečnické politiky zadržování komunismu, nebo naopak kvazidisidentským "realistickým" revisionismem, jenž studenoválečnické schéma jednoduše staví z nohou na hlavu. Jenže otočení od počátku neplatné rovnice není zrovna spolehlivým způsobem, jak se dobrat pravdy. Jde o obyčejný a co do svého původu plně odvozený a závislý odezdikezdismus, jehož výsledkem je nakonec stejně fatální zaslepení, jako to, jehož jste se chtěli zbavit.

Na trajektu Krym-Kavkaz se hromadí obrněná technika

3. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na trajektu spojujícím přes Kerčskou šíji Krymský poloostrov s Krasnodarským krajem se na ruské straně hromadí obrněná technika. Informuje o tom Státní pohraniční služba Ukrajiny, která neupřesnila, o čí techniku se jedná.

Týž zdroj informuje, že v posledních hodinách jsou postavení ukrajinských pohraničníků systematicky napadána skupinami "speciálně vybavených ruských vojáků". Došlo k zablokování budovy Azovsko-černomořského regionálního velení a štábu Simferopolského oddílu, došlo k útoku na Kerčenský oddíl námořní obrany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Kremelská ideologie v pasti historismu

3. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 6 minut

Po většinu putinského období v Rusku se nedá hovořit o tom, že by Rusko mělo státní nebo oficiální ideologii. Sám Putin to v minulosti několikrát opakovaně odmítl s tím, že Rusko takovou ideologii nepotřebuje. Přesto ale Putin a později i jeho tandemový prezident Medveděv samozřejmě ideologické vzkazy a odkazy ve svých projevech a při ospravedlňování svých politik bohatě využívali.

Kyjevská vláda jmenuje ukrajinské oligarchy guvernéry východních provincií

3. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Je to strategie, kterou média připisují Julii Tymošenkové. Ukrajinští oligarchové podle ní představují ukrajinskou průmyslovou a podnikatelskou elitu a mají vliv na tisíce dělníků na východě země, který je převážně etnicky ruský. Úřad prezidenta Turčynova oznámil v neděli, že jmenoval dva miliardáře, Sergeje Tarutu v Doněcku a Ihora Kolomojského v Dněpropetrovsku tamějšími guvernéry. Superbohatí průmyslníci mají na Ukrajině takovou moc, že v podstatě tvoří stínovou vládu, se svými impérii oceli, uhlí, telekomunikací a médií a armádami zaměstnanců. Rizikem tohoto počínání ale je, že to bude vypadat, že poskytnutím politické moci oligarchům se v zemi nic nezměnilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

John Kerry a NATO musejí přestat hysterčit a musejí se stáhnout

2. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Hrozby Johna Kerryho vyloučit Rusko ze skupiny G8, a žádost ukrajinské vlády o pomoc NATO jsou nebezpečnou eskalací krize, kterou lze lehce zvládnout, pokud převládnou chladné hlavy. Avšak nyní se zdá, že ve Washingtonu a v Kyjevě zavládla hysterie, nový ukrajinský premiér tvrdí, že "Jsme na pokraji katastrofy" a mobilizuje armádní záložáky, píše Jonathan Steele v deníku Guardian.

Kdybychom hovořili o ekonomické situaci Ukrajiny, měl by pravdu. Namísto toho, stejně jako většina amerických a evropských médií, přehnaně dramatizuje události na východě, kde jsou uživatelé ruského jazyka právem znepokojeni poté, co nové kyjevské úřady zrušily zákon dovolující jim používat v jejich oblastech ruštinu jako oficiální jazyk. Vidí to jako důkaz, že protiruští ultranacionalisté ze západní Ukrajiny, kteří byli dominantní silou v povstání z minulého měsíce, ho stále ještě ovládají. Východní Ukrajinci se obávají, že stejná taktika okupování státních budov by mohla být použita proti jejich zvoleným politikům.

Spojené státy přiznaly, že Putin ovládl Krym

3. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Spojené státy v neděli přiznaly, že Moskva má "plnou operační kontrolu nad poloostrovem Krym" a oznámily, že americký ministr zahraničí John Kerry odletí do Kyjeva ve snaze zabránit dalšímu postupu Rusů do Ukrajiny. Vysocí američtí činitelé odmítli tvrzení, že Washington nemá na ruského prezidenta Vladimira Putina žádný vliv, ale musely přiznat, že Krym byl úspěšně okupován 6000 leteckými i pozemními vojáky a mohl by to být začátek širší invaze.

V pondělí konstatoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že jednal o Ukrajině se svým čínským protějškem a že se jejich názory shodují.

Čína podporuje nezávislost, suverenitu a územní celistvost Ukrajiny

3. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Čína je hluboce znepokojena situací, vzniklou na Ukrajině, a vyzývá zainteresované strany, aby usilovaly o politické řešení rozporů prostřednictvím dialogu a rozhovorů na základě respektu k mezinárodnímu právu a norem mezinárodních vztahů pro zabezpečení míru a stability v regionu, konstatoval v neděli oficiální představitel ministerstva zahraničních věcí Číny Kang Čchin.

"Ostře odsuzujeme násilné činy, k nimž došlo na Ukrajině v minulých dnech," zdůraznilKang Čchin a dodal, že Čína vždycky nabádala zainteresované strany na Ukrajině k pokojnému řešení vnitřních rozporů v rámci zákona, k reálné obraně zákonných zájmů ukrajinského národa různých nacionalit a k co nejrychlejšímu obnovení normálního režimu sociálního pořádku, informovala tisková kancelář Sin hua. Čína se trvale přidržuje principu nevměšování se do vnitřních záležitostí, respektuje nezávislost, suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, podtrhl Kang Čchin.

Podrobnosti v ruštině ZDE

Jak může Západ potrestat Putina za to, že se po něm opičí?

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Příznivci americké zahraničněpolitické doktríny hlásající místo někdejšího humanitárního bombardování "odpovědnost chránit" (Responsibility to Protect, R2P), mezi nimi zejména Victoria "Fuck the EU" Nulandová, si mohou navzájem upřímně blahopřát. Rusko na Krymu předvedlo vlastní variantu této pokrytecké doktríny a "ochraňuje" ruskojazyčné obyvatelstvo, jež fakticky nikdo neohrožoval - jak konstatují dokonce i samotní Putinovi poradci. Mocnosti, které za sebou mají intervenci v Libyi, přitom jaksi nejsou v morální pozici Kreml právě za tohle kritizovat. Ale i když od tohoto detailu odhlédneme - jaké má vlastně Západ možnosti potrestat Putina za to, že se po něm tak zdatně opičí?

Média a politikové situaci na Krymu přehánějí

3. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zcela souhlasím s komentátorem deníku Guardian Jonathanem Steelem, že reakce západních médií a politiků na Putinovo rozhodnutí nechat si ruským parlamentem schválit vojenský zásah na Ukrajině a na jeho vyslání ruských jednotek na Krym jsou poněkud přehnané a mohou neodpovědně vést k skutečně vážnému konfliktu. Není asi zrovna úspěchem západní politiky, když po kritice Putina ze strany Západu ohledně jeho akcí na Krymu jeho popularita mezi občany v Rusku výrazně vzroste.

Po diskusi s lidmi, kteří, zdá se mi, situaci v Rusku rozumějí, zdá se být jasné, že svým rozhodnutím se Putin a ruská vláda především rozhodli zabezpečit jedinou svou obří vojenskou a námořní základnu na Krymu, bez níž by bylo Rusko naprosto vojensky bezmocné.

Je velmi rozumné, že prozatímní ukrajinský prezident Turčinov vetoval nacionalistický zákon zakazující užívání ruštiny na ukrajinském území, i když bohužel škodu, který tento zákon napáchal, bude nyní obtížné napravovat. Ještě je zapotřebí, aby ukrajinská vláda zaručila, že se státní budovy na východě země nestanou obětí okupace ozbrojených bojůvek z Majdanu.

Dokáží Češi pohlédnout na velmocenskou politiku bez ideologického filtru?

2. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

To, co se děje na Krymu a na Ukrajině, je velmocenská politika. Není horší, protože jí dělá Rusko a ani lepší, protože jí dělá Rusko. Funguje na stejných principech jako velmocenská politika jakékoliv jiné velmoci.

Rozdíl je v tom, že se na ní díváme ideologickým filtrem, který Rusko vnímá jako "jiné", a tím nebezpečné - jako asiatskou hordu barbarů z Východu, jako tajemné a kruté Skythy, jako Kunderovu anti-civilizaci, jako Sílu regresu nebo jako alter ego stalinské totalitní mašinérie, převlečené do dnešního Putina.

"С фашистской силой тёмною..."

2. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Mnozí bezmyšlenkovitě opakují kremelskou propagandu ztotožňující celou pestrou ukrajinskou protijanukovyčovskou scénu, jakkoliv je velmi problematická, s nacionalistickou stranou Svoboda a ultrapravicovým, minimálně protofašistickým Pravým sektorem. Nediferencují. "V Kyjevě vládnou fašisti!", vykřikují, protože se to dočetli někde v Protiproudu, na Zvědavci či v Czechfreepress.

Co na tom, že v Moskvě podstatný vliv ultrapravice na vysokou politiku jaderné velmoci trvá dvacet let - a právě ruská ultrapravice je duchovní matkou projektu Eurasijské unie, kvůli němuž je ruský prezident ochoten nařídit vojenský útok, jenž by vedl k definitivní roztržce s celým západním světem.

Rusko si nemůže dovolit dělat, co se mu zamane

2. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nesouhlasím s pár tvrzeními Karla Dolejšího, která se objevila v jeho textu s názvem "С фашистской силой тёмною...". Mám na mysli i tuto větu: "To Rusko, ne USA, je teď v mocenské pozici, z níž si dělá doslova, cokoliv se mu zachce."

Karel Dolejší ve svém článku píše: "Tehdy jsem ještě nevěděl, že táž osoba již pět let vyučuje geopolitiku na Akademii ruského generálního štábu, ani že se příštím ruským prezidentem stane kágébák Putin, jemuž bude právě Dugin dělat geopolitického poradce a připravovat podklady týkající se zahraniční a vojenské politiky."

Není divu, že Vladimír Putin říká, že je Krym ruský

1. 3. 2014

čas čtení 7 minut

Neodpovědnými řečmi o členství v EU a v NATO Západ vážně poškodil své styky s Ukrajinou - i s Moskvou, píše Rodric Braithwaite, britský velvyslanec v Moskvě v letech 1988-92, v deníku Independent.

Většina nedávných komentářů o Ukrajině v britském tisku je charakterizována těžko odpustitelnou neznalostí ukrajinské historie i politiky a zbrklým rozhodnutím obviňovat ze všech problémů Ukrajiny Vladimira Putina, a zároveň také téměř úplnou neschopností navrhnout praktický způsob, jak použít efektivním způsobem západního vlivu k přijatelnému řešení.

Putinovým cílem na Ukrajině je ukázat, že je Západ slabý, a ochromit důvěryhodnost NATO

2. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Rusko postupně provádí invazi na Ukrajinu a oslabuje alianci NATO, která udržovala mír v Evropě po dobu téměř sedmdesáti let, píše v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Thomas Tugendhat, bývalý poradce britského generálního štábu. Je to učebnicová akce KGB: nejprve agent provokatér, pak domobrana, vystupující z vlastní iniciativy, pak ruská vojenská ochrana na obranu "vlastních" lidí. Tato taktika se používala efektivně za komunistických pučů během sovětské éry. Právě tato taktika svrhla vládu v Afghánistánu a způsobila třicet let války. A znovu se proti tomu nikdo nepostaví.

Zažene ruská invaze na Ukrajinu Západ do hospodářské války?

2. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Západ, jemuž vládne generace, která věří, že trh je řešením všeho, najednou zjišťuje, že vytváření strategie se nedá pronajmout soukromým firmám, že jsou situace, kdy vám finanční firma JP Morgan nepomůže, a vedení právně pochybné dobyvačné války právně neobhajitelnými prostředky odradilo veřejnost od vedení válek na celou generaci.

Málokdo si uvědomuje pravděpodobnost, že prožívají poslední dny globalizace a multilaterálního světového pořádku - ale ta pravděpodobnost je velká, píše analytik Channel Four News Paul Mason.

Rusko se rozhodlo použít na Ukrajině vojenské moci. Jeho pravděpodobným cílem je okupovat Ukrajinu a podpořit možnost přičlenění východní Ukrajiny k Rusku.

Západ, který byl morálně zkorumpován válkou v Iráku, Guantánamem a systematickým porušováním lidských práv - vyslal v srpnu 2013 Vladimíru Putinovi výrazný signál, že nezasáhne v Sýrii. Západ se ani nepokusil prosazovat své vlastní cíle diplomatickými metodami. Putin to interpretoval jako signál, že Západ nezasáhne nikde. Implicitně od té chvíle přestala platit představa, že je Amerika supervelmocí, která vynucuje mezinárodní právo. Pokud nyní Rusko provede invazi na Ukrajinu, Západ bude protestovat proti porušení územní celistvosti.

Západ jen sklízí, co usilovně seje

3. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Větší dohled nad darebáky?

Od Charkova na severu až po Oděsu na jihu se táhne Ukrajinou vnitřní hranice, za níž na východě demonstrují tisíce lidí svou vůli neakceptovat politické změny, jež přijala vláda vzbouřenců v Kyjevě. V ředě míst probíhají i fyzické střety mezi proruskými a "promajdanovskými" demonstranty.

Situaci nelze vnímat jen jako střet ideologií. V rovině, v níž se pohybují obyčejní lidé, jde o daleko "přízemnější" věci. Ukrajinský inženýr Vladimír, který se v Česku vypracoval na předáka v montovně firmy Foxconn v Pardubicích, vysvětluje: ""Lidem nejde o nějakou prozápadní či naopak proruskou orientaci. Sledoval jsem přímý přenos z demonstrací na Majdanu a jestli tam slovo EU zaznělo za celý den dvakrát, tak to je hodně. Šlo o svržení Janukovyče kvůli vysoké nezaměstnanosti, nízkým platům, nefungujícím úřadům... Jsou to podobné problémy, jaké řeší i Česko. U nás jsou ale mnohem hlubší."

Etický boj o vedení ÚSTR?

2. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Adrian Portmann, další kandidát na možného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, zveřejnil na svých stránkách dlouhý příspěvek, v němž reaguje na kritiku, zveřejněnou v Britských listech, že jiné kandidátce, paní Muriel Blaive, Lidové noviny zveřejnily na dvě hodiny článek o jejím projektu pro ředitelskou funkci ÚSTR, a pak ho zase stáhly, a na článek Veroniky Sušové-Salminen, která Lidové noviny kritizovala za to, že deník posléze zveřejnil rozhovor s Adrianem Portmannem, nikoliv však s dalšími kandidáty na ředitele ÚSTR.

Pan Adrian Portmann na svých stránkách píše:

Kryl by byl sedmdesátníkem!

3. 3. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 6 minut

Karla Kryla, coby postaršího usedlého pána si rozhodně nedokážeme vůbec představit! A přesto navzdory tomu by v českém prostředí zcela výjimečný básník a písničkář, jehož angažované texty neztratily nikdy platnosti, a zároveň i velmi zručný grafik (nar. 12. dubna 1944) dosáhl letos sedmdesátin. Jenomže, ruku na srdce: Stejně jako si ho nelze vybavit v kmetském věku, nemohou se mnozí z nás podnes smířit se skutečností, že odešel před dvaceti lety tak záhy a nečekaně, ani ne padesátiletý. Vždyť se to stalo více méně pouhý měsíc před zakulacenými narozeninami, které se chystal dlouho dopředu velkolepě oslavit a rozeslal k nim dokonce už i své originálně ztvárněné pozvánky.

Mediální cenzura Krylem?

3. 3. 2014 / Vladislav Černík

čas čtení 2 minuty

V médiích se začíná objevovat starší fotografie menšího muže s kytarou. Blíží se 20let od jeho předčasného úmrtí, a 70let od jeho narození. Taková kulatá výročí u všeobecně známých osob jsou vždy výzvou pro media jak uspořádat jejich připomenutí, prakticky integrální částí u připomínek jsou rozhovory s jejich blízkými. U Karla Kryla je ale taková pieta již léta poznamenána permanentní retuší jeho vrstevníka a dlouholetého exilového (patrně nejbližšího) kamaráda. Než si kliknete na celý text, zkuste si rychle vzpomenout, o koho jde?

Kardinál Duka a jeho pokrytecký pastýřský list

3. 3. 2014 / Jan Lipšanský

čas čtení 2 minuty

Jednou z možností, jak mohou představení katolické církve komunikovat se svými věřícími ovečkami, jsou tzv. pastýřské listy. Kdysi je posílali apoštolové do různých sborů a povzbuzovali jimi věřící na jejich duchovní cestě. Ostatně, kdo má zájem, může si některé přečíst v Novém zákoně, hned za knihou nazvanou Skutky.

Kardinál Duka rovněž posílá pastýřské listy. Většinou před nějakými volbami, kde radil sice skrytě, ale poměrně jasně, koho volit. Ponechejme stranou, že tím zcela ztrácejí jeho pastýřské listy jakoukoliv duchovní hodnotu a jde jen o politikum. Čistě teoreticky by možná běžní věřící daleko více ocenili pastýřské listy na téma nezaměstnanosti, zavřených dolů nebo nevyplacených mateřských.

Kdo mate slovo?

3. 3. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Vděční diváci ČT 1 nebyli ve čtvrtek večer opět nijak zklamání. Zase se mohli názorně poučit, jak se správně mate slova, těch které chceme před veřejností potlačit, zesměšnit, odrovnat a jinak vyřídit. Platit veřejnoprávní poplatky za takovou estrádu se jistě vyplatí. Chcete-li se naučit, jak dělat z druhých (a potažmo ze sebe) blbce, pak určitě sledujte pořad Máte slovo.

Polsko jako Česko, všecko jedno:

Le Figaro: Polský ministr zahraničí Zaorálek předvolává ruského velvyslance

2. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

La Pologne convoque l'ambassadeur russe

Le ministre tchèque des Affaires étrangères Lubomir Zaoralek a annoncé avoir convoqué l'ambassadeur de Russie à Prague, suite à la décision russe d'envoyer des troupes dans la région de Crimée en Ukraine.

"Je vais le rencontrer à 13H00 GMT (14h à Paris) aujourd'hui (pour lui dire que) ... si c'est le début d'une invasion destinée à occuper la Crimée, c'est quelque chose dont nous avons une riche expérience et nous ne pouvons pas être d'accord avec cela", a indiqué M. Zaoralek lors d'un débat sur la télévision publique tchèque.

Samedi, M. Zaoralek, tout comme le président tchèque Milos Zeman, ont comparé les opérations russes en Crimée à l'occupation soviétique de la Tchécoslovaquie en 1968 qui a écrasé un mouvement démocratique dans ce pays ayant coûté plus de 100 vies.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Jestliže si na Západě pletou jednotlivé středo- a východoevropské země, jaká je šance, že pro ně něco udělají? A kde má Česká republika ve Francii v místním obyvatelstvu informované spojence, kteří by nezájem a omyly dokázali opravovat? Dva roky píšu v Britských listech o tom, že Česko bude v destabilizující se Evropě potřebovat v obyvatelstvu západoevropských zemí informované spojence, absolventy českých studií na západoevropských univerzitách, aby se jeho zájmů v krizi lidé dokázali zastat. Česko potřebuje systematický program kulturní diplomacie. Netušil jsem, že krize zavládne tak brzo.

Co by se stalo -- kdyby se stalo...: sci -- fi?

Ohlédnutí za rozdělením

3. 3. 2014 / Jan Beer

čas čtení 1 minuta

1992 -- byla dokončena jednání o rozdělení České a Slovenské federativní republiky. Hned 1. ledna 1993 jsme samostatní! Ovšem -- na Moravu přijíždějí slovenští vojáci: slovenský premiér se rozhodl chránit slovenské občany na Moravě. Praha vyhlašuje mobilizaci!

A hned 2. ledna přestává fungovat telefonní spojení s Moravou. Premiérem prozatímní moravské vlády se stává předseda Moravanů Jiří Novotný, podporuje jej František Čuba.

Václav Havel jako kandidát na prezidenta žádá předsedu vlády, aby urychleně informoval OSN. Rusko prostřednictvím Ukrajiny ubezpečuje Čechy, že bude respektovat vnitřní uspořádání země.

Občané na Krymu nadšeně vítali ruské vojáky

1. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta



Proruské demonstrace se v sobotu konaly v Charkově (tam se demonstranti střetli s ukrajinskými nacionalisty), v Doněcku (tam také docházelo ke střetům), v Severodoněcku a v Oděse. Občané na Krymu nadšeně vítali ruské vojáky, jak uvidíte v této reportáži Channel Four News, asi od minuty 2'30".

Ruský parlament schválil nasazení vojsk na Ukrajině na základě nepravdivé zprávy o obětech

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Souhlas s použitím ruských ozbrojených sil na celém území Ukrajiny, který byl dnes prezidentovi vysloven hroní komorou ruského parlamentu, byl přijat na základě předložení nepravdivých informací o obětech mezi Rusy na Krymu. Informoval o tom Andrej Jurov, člen prezidentské rady pro lidská práva a expert Moskevské Helsinské skupiny.

PŘEČETLI JSME:

Literárky: Chce Putin zabránit omezenou vojenskou akcí válce skutečné?

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

"Jsme svědky války nervů," popisuje situaci pro německý Der Spiegel Dmitrij Trenin z moskevského Carnegieho centra. Podle něj Putin nejde do války o Krym, ale naopak se domnívá, že omezenou vojenskou akcí nyní může zabránit pozdější válce skutečné. "Rusko chce zabránit krveprolití na Krymu, a tak blokuje přístupové silnice, aby zabránilo proniknout na Krym jednotkám ukrajinské armády nebo dobrovolnickým oddílům ukrajinských nacionalistů," míní Tremin. "Putin je přesvědčen, že musí jednat rychle, rozhodně a pokud je to nutné, bude dělat i rozhodnutí, která mohou být bolestivá." Ukazuje vojenskou sílu, aby si Kyjev i USA uvědomily, že se do věci nemají plést.

Z Putinova hlediska dnes západní reakce na jeho postup nejsou důležité -- Putin a Rusko byly v posledních měsících na Západě démonizováni tak důkladně, že si Putin uvědomuje, že horší už to pro něj být beztak nemůže. "Ruský obraz je na Západě tak špatný, že Kreml nemá co ztratit. Západ tím na Moskvu ztratil vliv," podotýká Tremin. "Dříve se v Moskvě před jakýmkoli rozhodnutím zamýšleli, jak bude přijato na Západě. To už neplatí. Tento postoj navíc notně posílil během olympijských her. V Rusku měl člověk dojem, že západní tisk netouží po ničem jiném, než aby se v Soči stalo něco špatného."

Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda analyzuje ústavnost Janukovyčova svržení a k jednoznačnému závěru nedochází.

Zdroj: ZDE

BBC: Vliv ultrapravicových organizací na vládu na Ukrajině sílí

1. 3. 2014

čas čtení 6 minut

"Chceme čistý národ. Ne jako za Hitlera. Ale naším způsobem tak trochu jako za něho. "

V pátek večer v publicistickém pořadu Newsnight vysílala televize BBC znepokojující reportáž o silném vlivu neonacistických a ultrapravicových skupin na novou ukrajinskou vládu. Dělá to BBC nyní proto, aby se Británie mohla vyvléci ze svých závazků v budapešťské deklaraci, kde se zaručila za územní celistvost Ukrajiny? zeptal se jeden britský divák pořadu Newsnight na Facebooku. (Budapešťská deklarace je však, jak se ukazuje, zcela formálním dokumentem a nezakládá žádnou povinnost pro Británii či USA hájit územní nedotknutelnost Ukrajiny.)

Pořad je k zhlédnutí ZDE, reportáž o neonacistických skupinách na Ukrajině začíná od minuty 7'42", bohužel je záznam pořadu na internetu zřejmě k dispozici jen v Británii. Níže je český překlad reportáže, pod překladem publikujeme několik záběrů z reportáže BBC.

Procesí s pochodněmi v Ivano-Frankivsku

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek večer jsem procházel centrem města Ivano-Frankivsk na západní Ukrajině a slyšel jsem zdálky skandování. Došel jsem na křižovatku ulic Ševčenkova a Sičovych Strilciv a viděl jsem tam průvod s pochodněmi, píše absolvent slavistiky na univerzity of Glasgow a čerstvý držitel doktorátu odtamtud dr. Paul Vickers. Myslel jsem si, že mě šálí oči, ale bylo to tu: průvod s pochodněmi a vojenskou hudbou. Naštěstí reakce na tento průvod s pochodněmi na sociálních médiích byly většinou zralé a kritické. Lidi si uvědomovali, jakou škodu mohou takovéto akce udělat pověsti Ukrajiny.

Jsou různé způsoby jak uctít památku mrtvých na Ukrajině. Krásné způsoby jak uctít památku mrtvých, s kulturou vzpomínek, která nekončí vigilií, ale pokračuje dlouhé dny a týdny po pohřbu. Avšak ukrajinská tradice nepoužívá pochody s pochodněmi, které vyvolávají otevřené asociace na nacistické Německo. V době, kdy je ohrožena územní celistvost Ukrajiny a na ukrajinském území jsou cizí vojska, je důležité si uvědomovat, jak může být západní Ukrajina vnímána a nepřilívat oleje do ohně nenávisti ani nepodporovat stereotypy.

Uctívat mrtvé je důležité a nutné. A na západní Ukrajině to umějí udělat krásně. Avšak pochod s pochodněmi není součástí této tradice.

Včerejší pochod s pochodněmi byl čistým idiotstvím. Šíří ho lidé, kteří o sobě budou tvrdit, že jsou největšími ukrajinskými vlastenci.

Americké televize nemají ponětí o geografii Evropy

Televize MSNBC vzkřísila Československo

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s krizí na Ukrajině vzkřísila americká televize MSNBC Československo, upozorňuje Prague Post. Píše: Není nad krizi v Evropě, která vždy dokáže, že americké sdělovací prostředky nemají ani základní informace o Evropě. Americká televize MSNBC použila ve vysílání mapu východní Evropy, na níž má Československo s Ukrajinou společnou hranici. Prague Post poukazuje na to, že to není poprvé, co měly americké televizní stanice problémy se zeměpisem. Televize CNN odvysílala mapu, na níž umístila Švýcarsko na místo České republiky a nereeagovala na stížnosti diváků, kteří ji žádali, aby to opravila. Jindy ale zase umístila Českou republiku na hranici s Irákem. Prague Post připomíná, že v dubnu 2013 v souvislosti s atentátem na bostonský maraton si Američané pletli Českou republiku s Čečenskem. Totéž zřejmě platilo o herečce Sharon Stone, která na filmovém festivalu v Karlových Varech r. 2005 blahopřála místním Čechům k ukončení (čečenské) války.

Je to výmluvným selháním české kulturní diplomacie. Česká republika nemá dlouhodobý, systematický a efektivní program šíření informací o své zemi na západních univerzitách, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Modifikovaný gruzínský scénář pro Ukrajinu

1. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Moskva zajisté na Krymu nejedná bez alternativních plánů, takže situace se může měnit. Nicméně některé základní parametry nepochybně zůstanou konstantní.

Ruská federace se v roce 1994 zavázala garantovat územní celistvost Ukrajiny a až do poslední chvíle bude tvrdit, ať fakticky udělá cokoliv, že závazky plynoucí z Budapešťského memoranda plně respektuje. Na tom ovšem není nic překvapujícího. Slobodan Miloševič v roce 1999 při jednání se západními představiteli konstatoval, že chápe velmocenskou logiku: "Můžete říci, že čtvrtek je pondělí". Ano: Válka je mír, svoboda je otroctví. Invaze je obrana.

Jak Lidovky.cz "vybírají" ředitele ÚSTR

28. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 5 minut

V současné době je vypsán konkurz na místo ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Jak známo jedná se o organizaci placenou z veřejných peněz a založenou k tomu, aby plnila veřejný zájem. Z toho by mělo vyplývat, že česká veřejnost by měla mít konkrétní informace o tom, kteří lidé na tuto pozici kandidují, jaké jsou jejich názory a jaké je jejich profesní zázemí pro tuto práci. Platí to zvlášť v situaci, ve které se tato instituce dnes nachází.

Alexander Duleba: Náš svět se začíná hroutit, přichází studená válka v Evropě

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Videorozhovor pro časopis Týždeň s názvem Náš svet sa začíná rúcať: Ředitel Slovenské společnosti pro zahraniční politiku Alexander Duleba o začátku nové studené války mezi Západem a Východem, který právě sledujeme na Ukrajině, a jejích důsledcích pro svět "volného pohybu lidí, zboží a kapitálu" a pokojných mezinárodních vztahů, v němž Evropa posledních dvacet let žila.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

53649