Obama slíbil uzavřít Guantanámo a ukončit válčení. Kritici zůstávají opatrní

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Prezident Barack Obama dnes přednesl Zprávu o stavu Unie. Řekl, že rok 2014 přinese uzavření věznice na kubánské základně Guantánamo, USA ukončí svou vojenskou roli v Afghánistánu a sejdou z "permanentní válečné stezky". Kritici upozorňují, že tyto sliby dal Obama již při nástupu do úřadu a má teď poslední příležitost je eventuelně splnit.

Obama ujistil americkou veřejnost unavenou mnohaletým válčením, že armáda je na cestě ke stažení z Afghánistánu - poté, co v nejdelší válce v amerických dějinách bojovala déle jak dekádu.

Obama v projevu ke Kongresu slíbil uzavřít mezinárodně odsuzované vězení na základně v zálivu Guantánamo a vyzval Kongres, aby mu s tímto úkolem pomohl. Řekl přitom, že boj s terorismem neprobíhá jen formou zpravodajství a vojenských akcí, ale také dodržováním "ústavních ideálů a tím, že jdeme zbytku světa příkladem".

Prezident ovšem nenaznačil, jak hodlá při uzavření Guantánama postupovat, a jak propustí zbylých 155 vězňů. Ti byli zajati v zahraničí po 11. září 2001 a od té doby jsou zde drženi bez soudu.

Poté co zákonodárci zjednodušili možnost transferu zadržovaných do domovských zemí je nyní Obama v lepší pozici ohledně postupného snižování počtu vězňů. Upozornil však, že potřebuje, aby mu Kongres poskytl větší flexibilitu.

Uzavření Guantánama do jednoho roku po nástupu do úřadu patřilo k Obamovým předvolebním slibům, které zůstávají nesplněny. Kritici poukazují na skutečnost, že se Obama vymezoval proti Bushově "válce s terorismem", ale pak v ní bez velkých změn pokračoval prakticky až dosud. Letos se prezident chystá formálně ukončit vysoce nepopulární válku v Afghánistánu.

V projevu, který se soustředil na domácí témata, Obama řekl, že již údajně omezil smrtící útoky bezpilotními letouny na al-Kajdu a její spojence. Tato kampaň byla kritizována za velký počet civilních obětí v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu a dalších zemích. I zde kritici upozorňují, že nadále dochází k útokům na civilní cíle, přes to, že prezident hovoří o přísnějších pravidlech.

Obama rovněž přislíbil, že v reakci na skandál spuštěný bývalým zaměstnancem zpravodajské služby NSA Edwardem Snowdenem zpřísní pravidla pro sledování.

"Odkaz prezidenta Obamy je v sázce a jeho čas se krátí," řekl v reakci na projev Zeke Johnson, ředitel programu Bezpečnost a lidská práva Amnesty International USA. "Slyšeli jsme to již dříve a teď je čas jednat, konečně převést 77 vězňů z Guantanáma s povolením k propuštění, zveřejnit jména osob zabitých drony, ukončit masové sledování a ukončit permanentní válečný stav," dodal Johnson.

Zhruba polovina vězňů v Guantánamu byla očištěna od podezření již v roce 2009, ale většině z nich zabránila v návratu domů omezení Kongresu.

Zhruba osmačtyřicet (stále neobviněných - pozn. KD) vězňů je považováno za příliš nebezpečné, než aby byli propuštěni, a Obama může dál počítat s tlakem části republikánské opozice, která si přeje nechat věznici v provozu.

V minulých měsících administrativa vrátila dva zadržované do Súdánu, dva do Saúdské Arábie a dva do Alžírska. Odeslala také zbytek etnických Ujgurů z Číny na Slovensko, což vyvolalo ovšem další kritiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7197

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014