Japonský premiér požaduje, aby Čína snížila vojenské výdaje

23. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Ve svém projevu v Davosu apeloval japonský premiér Shinzo Abe na Čínu, aby snížila své vojenské výdaje, a srovnal nynější rostoucí napětí mezi Čínou a Japonskem s napětím mezi Británií a Německem před sto lety, těsně před první světovou válkou.

Shinzo Abe v klíčovém projevu na Světovém hospodářském fóru chválil "nový začátek" své země a argumentoval, že plody ekonomického růstu v Asii by se měly využívat pro inovace a pro investice do "lidského kapitálu" a nikoliv do zbraní.

Předtím Abe varoval, že konfliktní vztah mezi Tokiem a Pekingem je podobný situaci v Evropě před první světovou válkou. Řekl, že válka mezi Japonskem a Čínou by byla katastrofou, ale nevyloučil ji. "Důvěra, ne napětí, je klíčovým faktorem pro mír a prosperitu v Asii a v celém světě," řekl. "Té je možno dosáhnout pouze dialogem a zákonností, nikoliv mocí a znásilňováním."

Dodal: "Musíme omezit vojenskou expanzi v Asii. Měli bychom vytvořit mechanismus pro zvládání krizí a komunikační kanál mezi našimi armádami."

Japonsko má špatné styky s Čínou od té doby, kdy se Abe stal r. 2012 premiérem. Peking kritizuje to, co považuje za "nacionalističtější" politiku Japonska. Čína a Japonsko vedou spor o ostrovy ve Východočínském moři, avšak Abe zdůrazňoval, že Japonsko nemá žádné vojenské ambice. "Japonsko se zapřísáhlo, že už nikdy nepovede válku."

Objevují se příznaky, že se Japonsko začíná dostávat z dvacetileté hospodářské stagnace, způsobené kritickou deflací. Abe zdůraznil, že snižuje podnikatelské daně, snaží se do země přilákat zahraniční investice a zvyšuje podíl žen na hospodářské činnosti. Přislíbil, že do roku 2020 budou 30 procent vedoucích pozic v japonských podnicích zastávat ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7281

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014