Oxfam: Nejbohatších 85 lidí dnes vlastní 33 bilionů Kč

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská charitativní organizace Oxfam (která se velmi odlišuje od českého Člověka v tísni tím, že je naprosto nepolitická) zveřejnila v pondělí zprávu, v níž varuje, že na světě roste nerovnost v důsledku bezkrupulózního uchvacování moci bohatými elitami. Zpráva byla zveřejněna v den, kdy bylo v luxusním hotelu InterContinental v Davosu zahájeno tzv. Světové hospodářské fórum.

Oxfam ve své zprávě poukazuje na to, že nejbohatších 85 lidí na světě vlastní celkem bohatství v hodnotě 1 bilionu liber (cca 33 bilionů Kč). Je to tolik, kolik celkem vlastní 3,5 miliardy nejchudších obyvatel na této Zemi.

Nejbohatší 1 procento obyvatel na této planetě vlastní 110 bilionů dolarů, tedy pětašedesátkrát více než nejchudší polovina obyvatel tohoto světa. Oxfam se obává, že takováto koncentrace hospodářských zdrojů ohrožuje sociální stabilitu a zvyšuje sociální napětí.

Oxfam varuje, že boj proti světové chudobě nemůže být úspěšný, pokud nebude odstraněna tato do nebe volající majetková nerovnost.

"Rostoucí nerovností vzniká začarovaný kruh, kde bohatství a moc jsou stále více soustřeďovány v rukou několika málo osob a my ostatní bojujeme o pár drobtů, které spadly ze stolu," konstatovala generální ředitelka charitativní organizace Oxfam

Winnie Byanyima. Oxfam apeloval na účastníky davoského fóra, aby se osobně zavázali, že nebudou falšovat svá daňová přiznání ani zneužívat svého bohatství k ovlivňování politiků.

Hospodářská nerovnost je morálně pochybná, přitom zároveň vyvolává další sociální problémy, jako je například nerovnost pohlaví. Davos má i v tomto problém, protože počet účastnic davoského fóra poklesl ze 17 procent loni na letošních 15 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16358

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2014