Gates: Britské škrty znamenají konec partnerství s USA

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Škrty v britských vojenských výdajích znamenají, že tato země nadále už nebude plnohodnotným partnerem ozbrojených sil Spojených států, řekl bývalý americký ministr obrany Robert Gates.

Gates, který byl ministrem obrany v administrativách George W. Bushe a Baracka Obamy, konstatoval, že Británie už nebude disponovat celým spektrem vojenských kapacit, což znamená, že její partnerství s americkými ozbrojenými silami se mění. Výslovně se zmínil o tom, že Royal Navy nemá letadlovou loď schopnou stát se základnou útočných letounů.

Premiér Cameron reagoval prohlášením, že Gates věci "špatně pochopil" a Británie podle něj zůstává v globálním měřítku "hráčem první třídy". (Graf níže: Výdaje na zbrojení v roce 2012 v miliardách dolarů podle stockholmského institutu SIPRI. Vynesené údaje nebyly přepočteny na paritu kupní síly.)

"To s čím jsme vždy na této straně Atlantiku mohli počítat byly britské síly, které měly celé spektrum kapacit velmi podobně jako naše síly, takže dokázaly splnit výběr různých misí", řekl Gates. "S dosti podstatnými omezeními výdajů na obranu ve Velké Británii zjišťujeme, že nebudou mít celé spektrum kapacit (schopnost vést boj na zemi, na moři i ve vzduchu) a schopnost být plnohodnotným partnerem, jakým byli v minulosti."

Gatesovo vyjádření naznačuje, že omezování britských ozbrojených sil může mít negativní vliv na dlouhodobý "zvláštní vztah" mezi Washingtonem a Londýnem. Británie byla v tomto století nejbližším partnerem USA ve válkách v Iráku a Afghánistánu, ale v roce 2010 Cameronova vláda oznámila výrazné škrty ve výdajích na obranu, které jsou součástí úsilí snížit obrovský britský rozpočtový deficit. "Obranný" rozpočet se za čtyři roky zmenšil o 8%.

Mezi lety 2010 a 2020 Británie zmenší své pravidelné ozbrojené síly z 178 000 vojáků na 147 000, přičemž vzroste počet záložníků.

Podle Camerona Británie vydává na zbrojení čtvrtou nejvyšší částku na světě a údajně zůstává "hráčem první třídy". Británie však nemůže nasadit námořní letouny od té doby, co byla v roce 2010 v rámci škrtů stažena ze služby letadlová loď Ark Royal. A tuto schopnost nezíská dříve, než v roce 2020, kdy má vstoupit do služby nová letadlová loď Queen Elizabeth vybavená americkými letouny F-35. Jedná se o loď s největším výtlakem v dějinách Royal Navy.

Gatesův komentář odráží postoje britského důstojnického sboru. Avšak bývalý ministr obrany Liam Fox upozornil na fakt, že Británie je přesto "jednou z pouze čtyř nebo pěti zemí v NATO", která plní cíl vydávat na "obranu" 2% HDP.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8396

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014