Rasistický článek

16. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Romové nechtějí pracovat a jen by zneužívali sociální dávky. A kradou. Zlobí se na ně bílí. Nedávno jsem byl pracovně v Olomouci a zbyl i čas na procházku tím krásným městem. Přes ulici najednou s křikem přeběhla skupinka snědých dětí. Paní, která šla za mnou zpomalila, snad aby se s temperamentními školáky nesrazila a pak sykla: "To je hrozné! Měli by to střílet!" Spontánně jsem se na ni podíval, jak to myslí. V očích měla skutečnou zlost, píše Michal Mikulenka.

Jindy jsem zaslechl, jak se baví dvě maminky: "Viděla's ty ciganě, jak chodí moderně oblékané? Kde na to berou?" kroutila hlavou jedna. Co si budeme povídat, Romové pijí bílým krev. Ta zlost začíná u některých přerůstat až k nenávisti. Pozadu nezůstávají ani novináři a blogeři. Články, které na "tyranii" ze strany Romů upozorňují, slaví vždy zaručený úspěch. Co na tom, že nenabízejí žádné řešení, jen zvyšují úroveň zloby ve společnosti. Publikum tleská, protože jeho vlastní nespokojenost dostala jasné kontury.

Ukázat, že "oni" jsou ti špatní vždycky zabíralo. Nepřímo to totiž znamená, že my jsme naopak jaksi ti lepší. Je tomu tak doopravdy? Když někdo řekne: Cikáni kradou, tak generalizuje, háže všechny do jednoho pytle. Takže buďme spravedliví a zkusme stejně hloupým způsobem zobecnit bílé.

Podle této logiky můžeme konstatovat že:

Bílí jsou zloději. Svědčí o tom plné věznice. Kradou ve velkém a používají k tomu chytré metody: korumpují úředníky, padělají doklady, falšují zboží, praktikují lichvu. Okrádají se mezi sebou, okrádají vlastní stát.

Bílí jsou krutí. Vymysleli koncentrační tábory, kde nepochopitelně brutálním způsobem vyvraždili miliony lidí jiných ras i svých soukmenovců. Dodnes iniciují války všude tam, kde je koncentrace přírodního bohatství, kde se dá něco ukrást. Ohledně zabíjení je bílá rasa vůbec neobyčejně vynalézavá: objevila a použila atomovou bombu, zpuchýřující plyn yperit, oslepující chlor, nášlapné miny, které každoročně zabijí nebo připraví o končetiny stovky lidi všech věkových kategorií. Bílý člověk se neštítí spálit celé město i s jeho obyvateli tunami zápalných bomb.

Bílí jsou lháři. Tvrdí, že jsou obětmi, na které se někdo neustále chystá zaútočit, a proto vymýšlejí preventivní války a posílají své armády zabíjet do různých koutů světa. Propagandisté pak už ostatním vysvětlí, že to je dobré pro globální trh, pardon, pro demokracii.

Bílí jsou pokrytci. Zbraněmi zásobují celý svět, vyzbrojují všechny strany různých konfliktů a pak do boji zubožených míst posílají humanitární pomoc.

Bílí jsou hloupí. Který jiný tvor si tak systematicky ničí životodárné ovzduší, otravuje řeky a půdu, která ho živí? Ve své nenasytnosti jsou ochotní vydrancovat celou planetu Zemi, svůj skutečný domov.

Stop. Pokračovat by se dalo ještě dlouho.

Tak mě najednou připadá, že ti Cikáni, které by jistá paní chtěla střílet, jsou proti bílým svatí. I přesto, že někteří bývají hluční, sem tam něco ukradnou v supermarketu nebo berou sociální dávky.

Co jsem tímto textem chtěl říct? Že každé zobecňování je hloupé, nic neřešící a vede jen ke špatné náladě a pak i k něčemu hroznějšímu. Ono to začíná nevinně, ale jak jednou přeskočí jiskra ...Vzpomeňme kam přivedla zobecněná nenávist Německo. Tam to také začínalo nenápadně. Jistému uřvanému kaprálovi s knírkem nejprve tleskaly stovky, pak statisíce a nakonec miliony. Máme dělat, že problémy neexistují? Určitě ne, ale mysl otrávená nenávistí nikdy nic nevyřeší, jen vytvoří další problémy.

0
Vytisknout
13698

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014