USA: Napřesrok udeří další automatické škrty

12. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

První rok automatických škrtů v USA nesplnil pochmurná očekávání, ale už ten následující by je splnit mohl, tvrdí experti. Většina rezerv federálních agentur byla totiž utracena během fiskálního roku, který skončil 30. září.

Pentagon použil více než 5 miliard dolarů neutracených v předchozích letech, aby zmírnil dopady škrtů v rozsahu 39 miliard. Ministerstvo spravedlnosti podobně nalezlo více než 500 milionů. Avšak tyto rezervy jsou již pryč.

Pokud se strany nedohodnou na rozpočtu a škrtech, agentury, které se dosud vyhnuly nejhorším dopadům všeobecných škrtů, budou muset škrtat znova a bolestněji.

Druhé kolo automatických škrtů může mj. znamenat, že některé samoživitelky budou vyloučeny z programu státních potravinových poukázek. Postižen může být personál vykonávající letovou kontrolu na letištích, Pentagon by mohl přijít o dalších 20 miliard, ale nejhorší by byly dopady v resortu spravedlnosti, kde může dojít i na výluku personálu věznic či agentů FBI. Posledně jmenovaná organizace již zastavila výcvik nových agentů a přestala nabírat nové zaměstnance. Bez pomoci Kongresu bude třeba propustit 3 000 zaměstnanců a 36 000 zaměstnanců bude čelit dvoutýdenní neplacené dovolené.

Podle liberálního thinktanku Center on Budget and Policy Priorities může koncem roku 40 - 65 000 chudých rodin přijít o státní poukázky na ubytování a noví zájemci je nedostanou. Napřesrok už to může být o 125-185 rodin méně, pokud se na automatických škrtech nic nezmění. A to znamená, že některé rodiny mohou ztratit střechu nad hlavou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7509

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013