POZVÁNKA:

Einat Amir: Woman Dancing

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

V neděli 18. srpna v 17:00 se v galerii Containall (Cihelná 4, Praha) koná vernisáž děl etablované izraelské video-umělkyně a performerky Einat Amir, jejíž díla byla vystavována v galeriích po celém světě (New York, Paříž, Moskva, Londýn, Miláno, Herzliya a jiné).

Einat Amir, rodačka z Jeruzaléma, ve svých dílech reflektuje současná sociálně-politická témata. V období druhé intifády byla součástí aktivistické mírové Queer skupiny "Black Laundry". V této době vytvořila několik videí, ve kterých reaguje na izraelskou společnost a její schopnost integrovat své sexuální menšiny.

Pro naši výstavu, která se koná v průběhu festival Prague Pride, jsme vybrali videa "Boi" a "Woman Dancing". V nich jde Einat Amir svojí osobní výpovědí doslova s kůží na trh.

"Boi" (Pojď), 2004, 4:28 min

V kulisách oslav svátku "Dne Jeruzaléma" zkoumá umělkyně hranice náboženské tolerance a své sexuální orientace.

"Woman Dancing" (Žena tančí), 2004, 9:25 min

Video je reakcí na verše izraelského básníka Yorama Teharleva, které zhudebnila a nazpívala populární zpěvačka Chava Alberstein. Text prezentuje netolerantní mužský pohled na svět žen. Einat Amir transformuje svojí reakcí verše, čímž vkládá do známé písně feministický pohled.

Výstavu jsme pro vás připravili za podpory Ambasády státu Izrael v Praze.

Kurátorkou výstavy je Tamara Moyzes.

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013