K diskusi o kroužkování

15. 8. 2013 / Michal Škop

čas čtení 2 minuty

Rád bych se zapojil do diskuse ohledně kroužkování. Bohužel dojem p. Tejkla, který obhajuje akci p. Janoucha ("kroužkujte odzadu"), je mylný. Data o výsledcích z volby.cz mluví jasně, píše Michal Škop.

Akce p. Janoucha sama o sobě nebyla úspěšná (i přes velkou podporu médií). Pokud se podíváme na výsledky voleb, tak maximálně 9 lidí se prokroužkovalo z posledních míst díky akci p. Janoucha (někde je to těžko odlišit, zda to bylo více díky té akci nebo více jinými vlivy, ale budiž).

Nedá se ani říci, že by se tam dostali kvalitnější kandidáti - např. pp. Florián nebo Pajer, kteří se opravdu dostali do Sněmovny z posledního místa jen díky akci p. Janoucha, těžko situaci ve Sněmovně zlepšili.

Naopak minimálně 39 lidí se prokroužkovalo jiným způsobem (obecně z jiných než posledních míst). Ať již se jednalo o vykroužkování neoblíbeného politika (např. p. Langer) nebo naopak šlo o úspěšnou regionální osobní kampaň (např. dnešní trafikantka na NKÚ pí. Horníková v Náchodě a okolí).

Data tedy jednoznačně ukazují, že daleko úspěšnější je kroužkování "dle vlastní hlavy" než "4 poslední" (zhruba 80 % : 20 %). Samozřejmě to nevylučuje koordinovanou akci na podporu lepších kandidátů pro zvýšení jejich šancí.

Co nelze p. Janouchovi upřít, je popularizace kroužkování a díky tomu jeho aktivita dle mě měla smysl. Ovšem ještě důležitější bylo snížení hranice nutné pro přeskakování díky kroužkům a to na 5 %, což platilo poprvé právě před posledními volbami.

Dle mě se opravdu v kroužkování "ledy hnuly" a čekám výrazně větší počet poslanců prokroužkovaných do Sněmovny (vždyť už minule jich byla skoro 1/4). A hlavně -- sílu kroužků si jistě nejlíp uvědomují samotní kandidáti a lze očekávat velké množství osobních kampaní na prokroužkování se do Sněmovny.

0
9335

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013