Fedor Gál varuje před rasismem. Že je situace vážná, dokazují tvrdě rasistické reakce čtenářů IDnes

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Rasismus je neférové přenášení údajných vlastností jednotlivce na celou etnickou skupinu. Jak k tomu přijdou lidé, kteří se asociálně nechovají?

Důležitý rozhovor s Fedorem Gálem publikoval server IDnes. Šokující jsou tvrdě rasistické reakce čtenářů, dokazujících, že je nesmírně obtížně pro Romy žit dnes v České republice, a že skutečně hrozí násilné akce. (JČ)

Rasismus začíná tam, kde cítím nenávist a předsudky vůči lidem jenom proto, že jsou jiní než já. Mít nepříjemného souseda je peklo, ale když mluvím o rasismu, mluvím o vztahu ke skupině lidí nacpaných do jednoho pytle.

Mohou se Romové "přizpůsobit"?

Já myslím, že jsou přizpůsobiví až až. Nikdy nevybudovali romskou gerilu proti extremistům, kteří je ohrožují na životech. Nikdy nevytvořili vlastní politické zázemí, které by hlásalo stejně agresivní a xenofobní teze, jaké šíří politici.

Jaká je podle vás tedy motivace politiků, kteří se pouštějí do Romů?

Jestli někdo zvedá protiromské téma proto, aby se udržel v pozici, je zločinec, deviant. Přilévá olej do ohně, který jednou sežehne možná také jeho děti.

Hodně lidí nechápe, proč mají být označeni za rasisty, když chtějí, aby se Rom choval stejně jako oni...

Stejně jako kdo? Jako sympatizanti DSS? Jako chalupáři a zahrádkáři? Jako významná část městské střední vrstvy posedlé konzumním životním stylem? Jako já? Vy? Ne! Nepřátelé Romů by chtěli, aby nebyli, anebo aby je alespoň nebylo vidět. Proč by měl člověk, který se dokáže radovat z přítomnosti, odhodit tuhle svou vzácnou vlastnost? Většinová populace považuje za užitečnější trávit svůj život v nasranosti a v obavě, co bude za 20 let.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7570

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013