Předseda ČMKOS Zavadil má pro předsedu ČSSD přidanou hodnotu?

15. 7. 2013 / František Štván

čas čtení 3 minuty

Nemohu si pomoci, ale rád bych věděl jakou, když by ho rád viděl v čele ČSSD v Praze, neboť se za jeho "vládnutí" pracovní právo zaměstnanců oslabilo a sociální ruka státu se v přímé úměře s touto smutnou realitou vůči nim uzavřela.

Odboráře Zavadila znám osobně. Před řadou roků jsem ho, když byl ještě místopředsedou ČMKOS, pozval na diskusi se členy odborové organizace, kterou jsem vedl. Jedním slovem řečeno, nenadchnul je. Spíše ho vnímali jako ulamovače hrotů odborářské nespokojenosti. Bohužel s touto pro odboráře nepřípustnou vlastností jsem se za dobu svého členství v odborech setkával a setkávám u výše postavených odborářů poměrně běžně. Jednak na celozávodní úrovni, ale i na úrovni mého odborového svazu. (Konkrétní být nemohu, neboť bych se mohl dostat do rozporu s etickým kodexem mého zaměstnavatele.) Jak jeho tehdejší předsedkyně, tak jeho současný předseda jsou pro řadové odboráře neviditelní a funkce svazu v podstatě spočívá v organizování rekreačních aktivit. Může se mi někdo divit, že mi doslova vzteky naskakuje husí kůže, když s kolegyněmi a kolegy odboráři dostáváme v čase, kdy máme bohužel jistotu, že v krátkém časovém horizontu přijdeme díky hromadnému propouštění o práci, nabídky na rekreační pobyty, nebo žádost o schválení navýšení částek na chod odborů? Samostatnou kapitolou je pro mne bývalý předseda ČMKOS Štěch.

Sešel jsem se s ním dvakrát. Pocit, že je to odborář s velkým "O", jsem bohužel neměl. Nikdy nezapomenu na jeho rozhořčenou reakci, jak si ho mohu dovolit kritizovat, když jsem na rozdíl od něho nepřivedl na "Václavák" tak velké množství odborářů. Tehdy jsem mu odpověděl, že mít poctiví odboráři jeho možnosti, tak by jich tam bylo mnohem víc. A za tímto názorem si stojím dodnes. Aktivní odboráři srdcaři v podstatě nemají šanci vyškrábat se na odborářský vrchol. Jednak se o to postarají zaměstnavatelé, kteří je nechají zastrašováním a připraveným žluťáckým vedením "demokraticky" odstranit, ale i výše postavení odboráři, kteří si volitele dohodami před volebním hlasováním zpracují k obrazu svému. V praxi to vypadá tak, že za srdcaře nezvednou ruku ani delegáti z jeho celozávodního výboru, který ho k postupu na odborovém žebříčku nominoval. Oblíbená finta je poukazování na znalosti jazyků, či akademické vzdělání "náhodného" vítěze, ačkoliv v rodném jazyce nemá odborářům co říct a jazyková znalost mu slouží k lepšímu užití zahraničních výjezdů, údajně s cílem získat vědomosti jak to jinde chodí. Oblíbenou destinací je odborářům zaslíbená Francie, i když to na vliv výkonu odborového turisty nemá žádný pozitivní vliv. Zkrátka a dobře.

V odborech probíhá v podstatě stejně "čestný" mocenský proces, jako při sestavování vlády odborníků.Tím chci říci, že má v poslední době předseda ČSSD velmi špatné analytické období. Zavadil, stejně jako Štěch před ním, nemá z hlediska historického sociálně demokratického vidění světa vůbec žádnou přidanou hodnotu, pokud jí pro ČSSD není ulamování hrotů občanské nespokojenosti, neboť poctiví odboráři v čele odborů by nenechali tuto zem bez boje rozkrást.

Jak říkám, za "vládnutí" Zavadila pracovní právo zaměstnanců bez boje oslabilo a sociální ruka státu se v přímé úměře s touto smutnou realitou vůči nim uzavřela....

0
Vytisknout
7471

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013