Obama: Důkaz, že Sýrie použila chemických zbraní, by radikálně změnil situaci

28. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama varoval v pátek syrský režim, že případný důkaz, že režim použil chemických zbraní proti vlastnímu civilnímu obyvatelstvu, by radikálně změil situaci, ale varoval, že by bylo zapotřebí více důkazů. Dosud však podle něho nebyla překročena "červená čára".

Obamovy opatrné výroky odrážely absenci konsensu ve Washingtonu ohledně toho, jak reagovat na tvrzení, že syrská vláda použila v nedávných incidentech sárínu. Američtí kongresmani, s nimiž v pátek hovořil ministr zahraničí John Kerry uvedl, že nejpravděpodobnější reakcí by bylo, že by se USA přidaly k jiným zemím a ozbrojily by některé konkrétní vzbouřenecké skupiny.

Obama uvedl, že mezinárodní společenství "nemůže nečinně stát stranou a dovolit systematické užívání zbraní, jako jsou chemické zbraně, proti civilnímu obyvatelstvu". Nechal však otevřenou možnost, že užívání chemických zbraní Sýrií bude neprokazatelné: "Myslím si, že by došlo k překročení hranice, kdybychom byli svědky, že režim usmrtil desetitisíce nevinných lidí."

Ve čtvrtek uvedl Bílý dům, že americké výzvědné služby dospěly k závěru "s různou měrou spolehlivosti", že syrská vláda dvakrát použila chemických zbraní. Britští činitelé uvádějí, že existují důkazy, že byl použit sárín aspoň třikrát v Khan al-Assalu nedaleko Aleppa, v Homsu a nedaleko Damašku.

Britský premiér Cameron se stejně jako Bílý dům postavil v dosavadním důkazům velmi opatrně. Zdůraznil, že Velká Británie "nebude nikam spěchat" a bude spolupracovat se spojenci na verifikaci důkazů.

Odborníci na chemické zbraně většinou reagovali opatrně na tvrzení, že syrský režim použil chemické zbraně. Existují videozáběry, na nichž mají oběti pěnu u úst. Richard Guthrie, britský odborník na chemické zbraně v stockholmském Mezinárodním mírovém výzkumném institutu uvedl, že to není důkaz užití nervových plynů, ale dusivých plynů jako je fosgén.

Ve Washingtonu Kerry krátce přijímal otázky od politiků k této věci ve Sněmovně reprezentantů, avšak i jestřábí poslanci v posledních dnech umírnili svou rétoriku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7286

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2013