Když se postavíte proti režimu, česká společnost se vám nakonec pomstí

27. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Jedním z pozoruhodných motivů postkomunistického českého hraného filmu, vyskytující se v něm relativně často (další podrobnosti v mé knize A Society in Distress) je varování, aby si Češi moc nevyskakovali a nepodnikali hrdinské činy proti vládnoucímu režimu. Pokud to totiž udělají, česká společnost se jim nakonec pomstí. Dopadne to s nimi špatně. Jsou za to potrestáni. Česká společnost totiž podle filmu nemá ráda, když někdo vyčnívá z řady.

Teď zjišťuju s překvapením, že on to nebude jen fiktivní motiv. Byl jsem upozorněn na osud undergroundového básníka Pavla Zajíčka. Za to, že se za normalizace postavil proti režimu, byl dnešním režimem po zásluze potrestán. Případ je to šokující (JČ):

Pavel Zajíček (1951), vedle Ivana Martina Jirouse, Mejly Hlavsy a Egona Bondyho nejvýraznější postava českého undergroundu, žije na počátku třetího tisíciletí ve zcela nedůstojných existenčních podmínkách.

V loňském roce Zajíček navíc prodělal mozkovou mrtvici, která o to víc zkomplikovala jeho beztak velice obtížnou životní situaci. Kvůli dlouholeté, násilím vynucené emigraci ve Švédsku a USA nepobírá v současné době ani minimální invalidní důchod. Proto je zcela odkázán pouze na sporé honoráře z koncertů a na pomoc přátel.

Pro zmírnění Pavlových existečních obtíží jsme se rozhodli, ve spolupráci s Linhartovou nadací, založit bankovní konto, z něhož by byly -- i s Vaší pomocí -- hrazeny jeho základní životní náklady, nájemné, nutné splátky nebo léky. Na Pavla je díky nesplaceným drobným dluhům vypsáno několik exekučních rozhodnutí, proto je v tuto chvíli nutné, aby toto konto bylo vedeno na soukromou osobu. Prostředky pro tuto pomoc nechceme získávat tím, že ve vás budeme probouzet sentimentální soucit. S tím by nás Pavel poslal do prdele. Zda a v jaké výši podpoříte tento "fond", je jen na Vašem svobodném rozhodnutí. Hradit z něj chceme výhradně Pavlovy inkasní poplatky, a to především prostřednictvím trvalých příkazů. Proto i z Vaší strany uvítáme trvalý příkaz dle Vašich možností. Například na 1000 Kč, 500 Kč, 200 Kč, 100 Kč nebo i 50 Kč. Samozřejmě jsou vítány také jednorázové peněžní dary a subvence.

Lidé jako Pavel Zajíček v dobách normalizace významně rozšiřovali hranice našeho svobodného prostoru a tím prohlubovali a hájili i naše individuální svobody. Nedělejme proto žádné dobré skutky. Zůstaňme jen věrni tomuto odkazu a tím i sami sobě.

Ivo Hucl, Michaela Landová, Tomáš Vtípil

Číslo účtu: 59021930 / 8030 (u Raiffeisenbank im Stiftland eG)

Zdroj: ZDE

0
9968

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2013