Miloš Zeman jako rytíř na bílém koni

14. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Zaujal mě začátek dopisu Terezy Brdečkové tím, že v prezidentské volbě hlasovala stejně jako já. S pokračováním jejích úvah ovšem souhlasit nemohu. Rád bych aspoň trochu rozptýlil její chmury: Copak nevidí, že Miloš Zeman je rytířem na bílém koni nejen oproti Silviovi Berlusconimu, ale především ve srovnání s Václavem Klausem? ptá se Jan Macháček.

Mohli a měli jsme si vybrat lépe. Prohráli jsme to ovšem v prvním kole, Karel Schwarzenberg není o nic lepší než Miloš Zeman, osobně jsem dal ve druhém kole přednost naději, že díky pokročilému věku a značné ospalosti bude pasivnější a méně nebezpečný. Když už to dopadlo, jak to dopadlo, měli bychom snad optimisticky zdůraznnit, že Miloš Zeman je snad přece jenom lepší, neboť v politice, narozdíl od Karla Schwarzenberga, nezbohatl. Jiný důvod k optimismu nacházím, když se ohlédnu za volební kampaní: Mrzí mě sice, že vyhrál Miloš Zeman, těší mě ale, že prohráli fanoušci Karla Schwarzenberga. Hlavně je tu však ono srovnání s Václavem Klausem, který nám jako prezident dělal ostudu deset let. Mohli a měli jsme si vybrat lépe, ale oproti dosavadnímu prezidentovi jsme si přece jenom polepšili.

Pokud jde o srovnání Čechů s Brity, myslím si, že nemáme co závidět. Nebránili se snad Britové pravicové politice Labouristů volbou ještě pravicovějších konzervativců? Nepodobají se snad Liberální demokraté, kteří slibovali zrušit školné, a pak je ve vládě s Konzervativci prudce zvýšili, Věcem veřejným natolik, že Karolina Peake jejich jméno prostě převzít musela?

0
Vytisknout
11736

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2013