Cyril a Metoděj by volili Karla Schwarzenberga! Ať žije Velká Morava!

13. 2. 2013 / Vojtěch Merunka

čas čtení 7 minut



Český režisér Petr Nikolaev v těchto dnech dokončuje naučně dobrodružný film Cyril a Metoděj - apoštolové Slovanů. Film má svoji webovou stránku a také diskuzní stránku na Facebooku.

Film má být nejen celovečerním filmem, ale také dokudramatem ve stylu naučných sérií BBC. Na filmu se účastní renomovaní historici a experti z řad pravoslavné a římskokatolické církve. Toto dílo má být významnou součástí letošních oslav 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu. Sami autoři filmu a zároveň pětidílného televizního seriálu na svých webových stránkách píší, že jedním z cílů tohoto díla je zobrazit celý život Cyrila a Metoděje od jejich dětství, až po jejich smrt a odkaz, včetně hledání politických a náboženských souvislostí, kde se film a snaží divákovi objasnit charaktery postav a důvody jejich skutků.

Z informací získaných přímo od pana producenta Krištofa z firmy Three Brothers s.r.o., kdy tento film včetně videoukázek prezentoval na říjnové na konferenci Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku o odkazu svatého knížete Rastislava v Emauzském klášteře v Praze, jsem měl dojem, že jde o velmi seriózní podnik. Dnes jsem na Facebooku našel informaci, že je k dispozici první trailer k filmu a možnost se zúčastnit posledních natáčení v Praze a také v archeoskanzenu v Modré u Velehradu. Kromě těchto informací je však na této stránce také od 23. ledna video informující zájemce o film, že by měli volit Karla Schwarzenberga.

Na videu je režisér Petr Nikolaev, herec Roman Zach (hraje sv. Metoděje, prvního slovanského arcibiskupa) a herec Ondřej Novák (hraje sv. Cyrila, autora slovanského písma), jak se vzájemně podpírají na chodníku a rozpustile volají do kamery: "Cyril a Metoděj by volili Karla Schwarzenberga! Ať žije Velká Morava!".

Žijeme ve svobodné demokratické společnosti a herci Zach a Novák si samozřejmě mohli zvolit svého oblíbeného kandidáta, což předpokládám, že učinili. Jistě také mohli svého oblíbeného kandidáta propagovat. Ale za svoji osobu, ne s využitím historických postav, které hrají.

Tohle mírně řečeno "veselé" video, které vypadá jakoby natočené po posilňující návštěvě restaurace, je ještě pitomější, než song PEN-klubu "Kníže je k lidu blíže" s melodií komunistické písně z 50. let. Oblíbeného Karla bylo možné propagovat mnoha rozumnějšími a sofistikovanějšími způsoby a smysluplnou argumentací, což se však nestalo. Muselo by se to totiž umět. Výkony volební kampaně tak jen podtrhly úpadek pražské kulturní scény, která nedokázala vyplodit nic jiného, než dotěrný tlak založený na šokujících kontrastech: Dát na hlavu aristokrata zralého věku fialové číro, použít melodii komunistické písně, atd. Jakýkoliv pokus o věcnou debatu, například zda potenciální první dáma ovládá češtinu a zda má zájem o český kulturní politický život a nebo otázky směřující na činy, které Karel Schwarzenberg vykonal pro blaho národa v posledních 7 letech, kdy působí ve vrcholné české politice jako ministr zahraničí, byly s křikem odmítány jako "neuvěřitelně lživá, sprostá, neférová, agresívní a nacionalistická" protikampaň opilého Miloše Zemana.

Konstantin Filosof (svatý Cyril) a jeho starší bratr sv. Metoděj byli římským papežem Janem Pavlem II. prohlášeni za svaté spolupatrony Evropy a jsou ve východních pravoslavných církvích považování za rovné svatým apoštolům. Je samozřejmé, že by knížete Karla ze Schwarzenbergu volit nemohli. Je mezi nimi rozdíl 12 století. Nechci spekulovat o tom, zda by cítili nějakou zvláštní náklonnost k dávným předkům knížete, tedy pánům z germánského kmene Alemanů ze Seinsheimu v Bavorsku, jejichž potomci, Schwarzenbergové, se roku 1660 přesídlili do Čech a stali se významnou součástí českých dějin. Nemá smysl ani připomínat Metodějovo uvěznění v klášteře v Ellwangenu blízko hranic z Bavorskem, kde byl arcibiskup vězněn německým klérem v otevřené jámě dva a půl roku a kruté války, které vedla Východofrancká říše s Velkou Moravou.

Příběh Cyrila a Metoděje je součástí nejen našich národních dějin, ale stejně tak součástí dějin Slovenska, Řecka, slovanských národů a také celé Evropy. Cyrila a Metoděje mají v posvátné úctě miliony lidí včetně mě. O jejich životě, postojích a činech včetně politických názorů toho víme dost. Hovoří o tom dobové životopisy a mnoho knih, vědeckých i populárně naučných jako například velmi dobře zpracovaný román Jindry Jarošové. Cyril, který sestavil slovanský jazyk a písmo, byl spolu se svým učitelem Fótiem (ve filmu ho hraje Josef Abrhám), konstantinopolským patriarchou a rektorem univerzity, pravděpodobně nejvzdělanější člověk tehdejšího křesťanského světa, Metoděj byl prvním slovanským biskupem a arcibiskupem, přeložil skoro celou Bibli do slovanského jazyka, napsal mnoho dalších knih a patřil moderními slovy řečeno mezi vrcholné politiky své doby. Pan Zach a Novák by si měli uvědomit, že postavy, kterým ve filmu propůjčují svoji tvář, jim nepatří. Tvář herce náleží zobrazené postavě ale ne naopak. Herec si nemůže svoji postavu půjčovat mimo natáčení a nakládat s ní, jako se svým majetkem.

Pro jistotu ještě jednou opakuji; nevadí, že pánové Nikolaev, Zach a Novák volili Karla Schwarzenberga. Nevadí ani to, že nosili a možná stále ještě nosí žlutou placku s pankáčem a že se do volební kampaně pro svého kandidáta aktivně zapojili. Problém je v tom, že tito pánové rozhodli a cestou videa národu oznámili, že jejich postavy Cyril a Metoděj - apoštolové Slovanů a možná celá Velká Morava by volili Karla Schwarzenberga.

Já jsem se na ten velkofilm moc těšil. Ale už se netěším. Jistě, pan Zach je řemeslně zdatný herec a pan Novák je mladý a nadějný herec, jenže divák musí hercově postavě věřit. Nechci film, kde vystupuje Cyril a Metoděj z volební kampaně Karla Schwarzenberga. Měl bych strach, že by mi takový Cyril a Metoděj řekl z filmového plátna něco podobně peprného jako se to povedlo režisérovi Hřebejkovi. Po zkušenosti s volebním videem se také obávám, že do filmu budou zamontovány politické fórky zesměšňující současnost ve stylu pra-pra-pra Františka Ringo Čecha. Takže nebudu riskovat zklamání a ponechám si knihy a chrám.

Pozn. red. Autor tohoto článku posléze komunikoval na facebooku s producentem filmu Viktorem Krištofem. Ten mu odpověděl, že video k podpoře Karla Schwarzenberga bylo "čistě rozhodnutím pana režiséra a herců", avšak aby nedošlo k politizaci filmu, "video stáhneme".

0
Vytisknout
15879

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2013