Na panáka pravého rumu s kandidátem z ODS

15. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Shrnující článek v angličtině o skandálu týkajícího se metanolu v alkoholických nápojích v České republice je mj. ZDE. O skandálu referoval v televizi BBC i reportér ČRo a BBC Rob Cameron (televizní reportáž BBC z ČR je ZDE, tisková reportáž BBC ZDE , informace přinesly i Channel Four News, Euronews, Le Monde, Wall Street Journal a další listy. Především Le Monde je ostře kritický vůči skutečnosti, že skandál a úmrtí vyvolala svými škrty v regulačních a inspekčních orgánech "ultraliberální" česká vláda.

Martin Hekrdla na Facebooku shrnul článek z Le Mondu takto:

Nuže, pražský dopisovatel listu Le Monde Martin Plichta připomíná (dnes, tj. 15. září v 10,46), že Češi jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) druhými největšími konzumenty tvrdého alkoholu na světě (a světovými šampiony v konzumaci piva). Upozorňuje také, že k otravám a úmrtím docházelo zvláště v sociálně odstrčených ("deshérité", v otrockém překladu "vyděděných") regionech (severovýchodní Morava). Pak popisuje nám známá fakta, týkající se jednotlivých obětí.

V závěru článku píše: "Český tisk, nejprve omráčený touto vlnou úmrtí po konzumaci pančovaného alkoholu, začal klást vládě nepříjemné otázky. Zatímco výrobci a dovozci likérů již několik let zvoní na poplach proti explozivnímu rozšíření černého trhu s alkoholem v zemi, vláda nezasáhla. Nicméně, významné je manko daňových příjmů. Od brutálního zvýšení (spotřebních) daní v roce 2010, klesly daňové příjmy vlády o třetinu, v žádném případě však spotřeba alkoholu. Drastické snížení fyzických kontrol inspekčních služeb (hygienických, obchodních, zdravotních) v důsledku rozpočtové přísnosti ultraliberální vlády a pouhé orientační kontroly především zahraničních maloobchodních řetězců ubezpečily restauratéry a vlastníky licencí, že mají naprostý klid pro své obchody."

Zdroj ve francouzštiněZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
9625

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012