Konec levné ropy je nesporným faktem

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Finanční společnosti poukazují na znepokojující vzorec vývoje světové ekonomiky. Pokaždé, když se začne světová ekonomika dostávat z recese, vede to k zvýšení ceny ropy, což hospodářské oživení zase zbrzdí.

Cena surové ropy Brent minulý týden vyskočila na úroveň 115 dolarů za barel. Ceny benzínu v Německu a ve většině Evropy jsou na rekordní úrovni.

V USA je nafta nad politicky citlivou hranicí čtyř dolarů za gallon a kolují zprávy o tom, že se Mezinárodní agentura pro energii chystá uvolnit strategické rezervy. Barclays Capital v tomto čtvrtletí očekává "monstrózní" efekt, protože trh se zmenšil o 2,4 milionu barelů denně a dodatečná nabídka je velmi skromná.

Firma Goldman Sachs uvedla, že ropný průmysl je trpí chronickou neschopností vyhovět světové poptávce po palivech. "Je to jen otázkou času, než budou rezervy plně vyčerpány a bude zapotřebí vyšších cen k omezení poptávky," uvedl ropný guru této firmy David Greely.

Podle deníku Daily Telegraph je to pozoruhodný stav věcí, vzhledem k tomu, že je světová ekonomika nyní na hraně další hospodářské krize. Británie, eurozóna a části východní Evropy trpí otevřenou krizí. V Číně dochází k rychlému zabrzdění hospodářského růstu. Světový monitor obchodu CPB v Holandsku ukazuje, že objem globálního obchodu se už pět měsíců zmenšuje.

Takže jsme v situaci, kdy se s ropou obchoduje za vyšší ceny než 100 dolarů za barel i v ekonomické recesi. Hlubinnými faktory, které to ovlivňují, jsou pokles těžby v Severním moři a v Mexickém zálivu, nekonečné zklamání nad cenovou politikou Kremlu a rychle rostoucí ceny těžby ropy z hlubinných ložisek.

Hlavním spotřebitelem pohonných hmot je nyní Čína. Spotřebovává přibližně deset procent globální produkce pohonných hmot a její spotřeba každoročně roste o další půl procenta globální produkce. Čína vybudovala obrovské množství infrastruktury v mnoha částech své země. Co se stane, až příští rok stoupne počet automobilů, prodávaných v Číně, nad dvacet milionů?

Finanční společnosti poukazují na znepokojující vzorec vývoje světové ekonomiky. Pokaždé, když se začne světová ekonomika dostávat z recese, vede to k zvýšení ceny ropy, což hospodářské oživení zase zbrzdí.

Nezbývá než konstatovat, že konec věku levné ropy, zvaný peak oil, je nezpochybnitelným faktem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11684

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012