Sobotní pražská demonstrace byla školou demokracie

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Na blgu iDNES jsem se dočetl, že jsem se zúčastnil, spolu se stotisíci lidí, demonstrace lůzy, která přivede tuto zemi na cestu Řecka. Mladá autorka tam sice nesklidila moc velký aplaus, ale zaujala. Zpozorněl jsem, když jsem si přečetl informaci o autorovi. Je netolerantní fanynka Izraele, tradiční křesťanské morálky a volného trhu... . Ve strachu před lůzou a komunisty naznačila cestu země směrem do míst, za použití odkazu klasické přisprostlé české nadávky.

Tato mladá žena se však mýlí v tom, že mladí lidé, kterých bylo na sobotní demonstraci neuvěřitelně překvapivé množství, a ostatní účastníci, se chovali jako lůza, píše Vít Stanislav.

Pohyboval jsem se od počátku s průvodem až na Václavské náměstí, ale nezaznamenal jsem, že by někdo pokřikoval podobným žargónem, jaký použila ke zveřejnění sebe sama ta mladá dáma. Demonstrace byla zvláštní svým zásadovým a důstojným projevem tisíců lidí, kteří se shodli na společném názoru na současné pravicové vládnutí a jeho dopad na většinu, především nízko příjmových občanů . Na vládní reformní fanatizmus.

Před Domem odborových svazů jsem byl asi dvě hodiny ve stánku na shromaždišti, kde mohli účastníci podepsat petici za nové volby. Byl to nápor mladších a mladých, starších ročníků tam bylo méně. Přijeli ze všech koutů republiky. Stáli u našeho petičního místa i delší frontu a spořádaně čekali až na ně přijde řada. Bylo jich mezi třemi až čtyřmi stovkami, u jednoho stolku. Nemuseli, mohli podepsat i jinde.

Tentokrát účastníci zcela jistě nepřijeli do Prahy na výlet, zapískat si a zakřičet, zajít na pivko, tak jak se jindy demonstrace odborářů zlehčovaly. Mnozí si cestu uhradili ze svého.

Nebyla tu ale zatím žádná zloba, žádný bojovný ryk, rozbíjení oken, zapalování aut a odhodlání probít se k pádu vládnoucích, jak si to asi představuje ta mladá žena.

Bylo to varování, nepřehlédnutelné, stotisícové a to je mnoho. Nepodceňoval bych to.Byl to velký příspěvek k tomu, aby se lidé naučili bojovat za sociální spravedlnost.

To je lepší demokratický prostředek, než se třást strachem, že lůza překřičí odpovědné a naše země skončí jako krachující skanzen socialismu.

0
Vytisknout
12743

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012