Odborářská válka proti médiím?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vypadá to, jako by se předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil rozhodl jménem odborů vyhlásit válku médiím. Na sobotní demonstraci totiž obvinil Českou televizi, že lže o počtu účastníků akce, "říká, že je tady 40 tisíc lidí. Vyzývám někoho, pokud tu z ČT je, ať sem přijde, ať to natočí a ať už přestane lhát". Veškerá média přitom uváděla oficiální odhad počtu účastníků ze strany úřadů (80 - 90 000 lidí) a postupně narůstající odborářský odhad (100 - 150 000 lidí). Údaj o "více než 40 000" účastnících protestu se na ČT objevil pouze jako předběžný odhad. Na programu ČT 24 běžel přímý přenos z Václavského náměstí.

Jistě že média o protivládních protestech vždy neinformují adekvátně. Typicky si například vybírají mezi účastníky "barvité" postavičky kontrastující se zažitou představou "normálního člověka" a ty pak prezentují jako typické protestující. To s čím ale dnes přišel Jaroslav Zavadil je přinejmenším plácnutí do vody. Paranoia kterou šíří může snad fungovat v daném okamžiku mezi bezprostředními účastníky, avšak mezi přihlížejícími deseti miliony už fungovat nebude. Nesoulad mezi tím co publikum samo vidělo nebo četlo a tím co zaslechlo z Václavského náměstí je natolik očividný, že to odboráře skutečně znevěrohodňuje. A veřejné akce nikdy nejsou určeny pouze pro své účastníky - pokud se jejich poselství nedostane k publiku a neosloví je, znamená to, že jsou neúspěšné. 

Proto by se měl Zavadil co nejdříve omluvit, aby minimalizoval škody způsobené jeho vyjádřením.

Ale možná, že se odbory cítí natolik silné, že se teď prostě rozhodly vést totální válku proti médiím. V tom případě jim popřejme hodně zdaru. Budou ho určitě potřebovat.

Takovou válku v historii moderních občanských protestů ještě nikdy nikdo nevyhrál...

0
Vytisknout
10612

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2012