Spojené státy vyvíjejí bezpilotní letadla na jaderný pohon

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vědci vypracovali plány na novou generaci bezpilotních letadel na jaderný pohon, která budou schopna létat nad vzdálenými oblastmi světa po dlouhé měsíce, aniž by bylo zapotřebí je doplnit novým palivem.

"Jsou to hodně děsivé vyhlídky," konstatoval Chris Coles z organizace Drone Wars UK, která vede kampaň proti rostoucímu užívání bezpilotních letadel pro vojenské i civilní účely. "Bezpilotní letadla jsou o hodně míň bezpečná než normální letouny a často havarují.

Američtí vědci zjistili, že jaderná bezpilotní letadla dokáží přinést daleko větší množství informací za každý jednotlivý let než jiné technologie, a také jejich užívání vede k snížení nákladů na podpůrné systémy. Není například zapotřebí základen v terénu ani zásob paliva ve vzdálených a potenciálně nepřátelských oblastech.

I když je projekt dokončen, byl nyní zastaven, v důsledku obav, že veřejnost nepřijme takovouto potenciálně nebezpečnou technologii. Po havárii by se totiž bezpilotní letadlo v podstatě proměnilo ve "špinavou bombu". Jiným nebezpečím je, pokud by se jaderný reaktor v letadle dostal do rukou teroristů či nepřátelských mocností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9040

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2012