Budoucnost Evropy: Pracující chudoba?

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Když Melissa Dos Santos na konci dne opouští své zaměstnání, vrací se domů na neobvyklé místo: Do malého přívěsu na tábořišti 60 kilometrů severně od Paříže, kde přebývá řada lidí sotva schopných obstarat si to nejnutnější. Melissa nesehnala jinou práci než pokladní v supermarketu a její přítel je metařem. Nemohou si tedy dovolit vlastní bydlení a stali se marginály.

Dlouhotrvající eurokrize možná ustupuje, ale její ekonomické následky přetrvávají. Namísto zaniklých plnohodnotných pracovních míst nastupují špatně placená neplnohodnotná místa, v nichž živoří prekariát. Po celé Evropě dnes statisíce lidí žijí na tábořištích, ve vozidlech a v levných ubytovnách. Miliony dalších sdílejí prostor s příbuznými, protože se nemohou dovolit uhradit ani nejzákladnější životní náklady.

Tito lidé představují extrémní okraj pracující chudoby v dnešní Evropě. Stále větší díl obyvatelstva propadává kdysi tak spolehlivou evropskou sociální záchrannou sítí. Řada z nich, zejména mladí, je v pasti špatně placených zaměstnání na dobu určitou. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12820

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2012